Teatrul de Artă din Deva sărbătorește 113 de ani de la prima reprezentație de artă teatrală

Teatrul de Artă din Deva sărbătorește 113 de ani de la prima reprezentație de artă teatrală

Un eveniment cultural de excepție marchează aniversarea, la 23 aprilie 2024, celor nu mai puțin decât 113 de ani de când, pe scena Teatrului de Artă din Deva avea să aibă loc prima reprezentație de artă teatrală din această prestigioasă instituție de cultură.

Evenimentul va fi sărbătorit prin dezvelirea unei plachete aniversare, în cadrul unei scurte ceremonii programate să se desfășoare în fața Teatrului de Artă din Deva, marți, 23 aprilie 2024, de la ora 18,30 în prezența unor oameni de cultură și artă dar și a autorităților locale și județene. Scurta ceremonie va fi urmată de o nouă reprezentație a spectacolului de succes ”Interludii” de Eugene O’Neill în regia reputatului regizor Alexander Hausvater, spectacol care a avut premiera de curând și care este oferit, de data aceasta, drept cadou aniversar, iubitorilor Thaliei.

Directorul Teatrului de Artă din Deva, actorul și regizorul Mihai Panaitescu spune că prezența teatrului în viața publică a cetății este un indicator de civilizație și progres, un mijloc de educație permanent și un factor de apartenență culturală în marea familie europeană. În acest context, existența Teatrului de Artă din Deva, ca succesor al Teatrul Orășenesc Deva (Városi Színház) care a fost înființat acum 113 ani de către Comitatul Hunedoarei din Imperiul Austro-Ungar este un reper al culturii și civilizației europene din acest oraș.

Într-o scurtă trecere în revistă a istoriei Teatrului din Deva, Mihai Panaitescu arată că, în 1910, pe locul fostului local ”Redut” a fost ridicată, exclusiv cu fonduri din donații publice, actuala clădire în care se află teatrul devean. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau Maghiar de inspirație Secession Vienez. Aceasta capodopera arhitecturală aflată astăzi pe lista monumentelor istorice a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți, Komor Marcell și Dezső Jakab specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa.

În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat ”Prologul”. După aceea a fost interpretată opereta ”Obsitos” de Emerich Kalman. De mentionat este și faptul că tot aici a funcționat și cinematograful ”Urania”, unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei. ”De-a lungul timpului, clădirea a suferit numeroase intervenții, fiind necesare lucrări de reparații și modernizare, dar în principiu a rămas la fel, o sală de spectacole specială, cu o arhitectură interioară tubulară de operă vieneză cu cupolă și cupoletă ce favorizează o acustică perfectă, ce o diferențiază net de alte construcții similare. Astăzi, teatrul are 400 de locuri, este organizat ca un teatru de repertoriu, cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică, însumând 130 producții în ultimii 13 ani”, spune Mihai Panaitescu.

De-a lungul timpului, instituția de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și în prezent Teatrul de Artă Deva.

În prezent, Teatrul de Artă din Deva funcționează ca instituție de cultură finanțată și administrată de Consiliul Județean Hunedoara.

La mulți ani, Teatrului de Artă din Deva și celor care dau viață și susțin aici, un act de cultură de înalcă clasă!