Copiii foștilor mineri din Valea Jiului au descoperit fantastica ”planetă” de la Mina Petrila

Copiii foștilor mineri din Valea Jiului au descoperit fantastica ”planetă” de la Mina Petrila

Cine și-ar fi putut imagina, în urmă cu doar un deceniu, că spațiile exploatării de cărbune de la fosta Mină Petrila vor ajunge un punct de interes educațional, cultural și turistic, chiar pentru copiii foștilor mineri?

Cum însă e deja o certitudine că ”viața bate filmul”, pe ”Planeta Petrila”, locul în care oameni cu suflet mare încearcă să păstreze vie amintirea unei activități care a adus prosperitate comunității locale din orașul Petrila, copiii foștilor mineri au avut ocazia de a petrece aici o zi cu totul și cu totul specială, în cadrul activităților prilejuite de programul educațional ”Săptămâna verde”. În ciuda vremii potrivnice, cu o ploaie măruntă și rece, mai multe clase de elevi de la școlile gimnaziale din orașul Petrila au fost aici oaspeți, participanți la un program de activități diverse derulate la inițiativa Consiliului județean Hunedoara și a Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, în partenriat cu Primăria Orașului Petrila, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” și Asociația ”Planeta Petrila”.

Evenimentul, intitulat ”Promovare din punct de vedere ecologic, istoric, cultural și turistic a fostei Mine Petrila” a strâns în spațiul neconvențional, dar atât de efervescent, un număr impresionant de elevi ai școlilor petrilene. Acțiunea a fost una interactivă, copiii având posibilitatea să afle nu doar ce înseamnă reconversia unei mine sau care este istoria Minei Petrila, dar au aflat și o serie de lucruri interesante despre obiectivele turistice și istorice hunedorene, prezentate de specialiștii DGAMPT. În plus, copiii au avut parte de tururi ghidate în spațiile fostei mine și au fost provocați nu doar la clasicul test al cunoștințelor noi acumulate, ci și la participarea activă în diverse ateliere în care au pictat ori s-au fotografiat cu personajele de poveste întruchipate de actorii teatrului din Petroșani.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, locuitor al orașului Petrila și unul dintre inițiatorii acestui proiect apreciază că își dorește ca acest spațiu cultural care este în prezent unul de interes turistic pentru vizitatori din toată țara și din străinătate, să fie și un loc de care să beneficieze, în mod direct, și copiii Petrilei și ai Văii Jiului. ”Mulți dintre copiii petrileni ai căror părinți au lucrat la mină, poate chiar la mina Petrila, nu au văzut, cu ochii lor, ce înseamnă, de fapt o mină. ori, noi credem că acest spațiu al Planetei Petrila, care deja atrage vizitatori de peste tot, este unul care aparține, în primul rând, comunității de aici și, în general nouă, hunedorenilor. De aceea, credem că astfel de evenimente, destinate copiilor din comunitatea locală, sunt nu doar utile, ci așa cum am văzut și cu acest prilej, deosebit de apreciate de copii. În plus, am reușit să le prezentăm astăzi și alte repere ale naturii, istoriei și culturii care fac parte din generoasa ofertă turistică a județului Hunedoara”, a declarat consilierul județean Doinița Maria Bălănesc.

Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb aratră că Ansamblul istoric Mina Petrila este deja un obiectiv important pentru turismul hunedorean, certificat de faptul că aici ajung în medie, circa 10.000 de turiști din țară și din străinătate. El crede însă că potențialul acestui obiectiv este unul și mai mare, așa cum s-a demonstrat chiar și în cadrul acestei activități inedite, care s-a bucurat de mare priză la elevii din orașul Petrila. ”Noi încercăm, să aducem, cât mai aproape de copii, atât fosta Mină Petrila, devenită deja o veritabilă Exploatare Culturală, cât și celelalte obiective de interes turistic din județul Hunedoara. Sunte, convinși că ei, copiii, sunt cei mai buni ”ambasadori” ai obiectivelor turistice hunedorene, însă pentru asta trebuie să le facilităm accesul la aceste obiective și să oferim informații despre acestea. Iar acest mod de prezentare în cadrul unor activități în care educația se îmbină cu distracția este cel mai bun mod de acțiune, așa cum ne-am convins și aici, la Mina Petrila”, a declarat Radu Barb, director DGAMPT Hunedoara.

Tot aici, vizitatorii s-au întâlnit și cu minerul de onoare Cătălin Cenușe, fostul brigadier și lider de sindicat de la Mina Petrila, care este în prezent apreciatul ghid al tuturor celor care vizitează Exploatarea Culturală de la Petrila, Acesta mărturisește că printre cei mai interesați turiști ai complexului cultural-istoric și muzeal de la fosta mină din Petrila, copiii ocupă detașat locul întâi. ”Sunt deosbit de intreresați de tot ceea ce văd, de tot ceea ce le prezint, de tot ceea ce le povestesc. Într-un fel, ca orice miner, regret că mina s-a închis, dar atunci când văd cum s-au transformat și continuă să se transforme aici lucrurile, când văd cât interes există din partea vizitatorilor pentru acest obiectiv istoric, am un sentiment de bucurie. Iar bucuria este cu atât mai mare cu cât, odată cu implicarea Consiliului județean Hunedoara, lucrurile încep să prindă contur tot mai clar, așa cum ne-am dorit și ne dorim cu toții”, spune Cătălin Cenușe.

Consiliul județean Hunedoara a reușit, în perioada scurtă de când a intrat în proprietatrea Ansamblului istoric Mina Petrila, să întocmească și să depună spre finanțare din fonduri europene un număr de 18 proiecte prin a căror implementare Exploatarea Culturală Petrila va prinde viață la adevărata sa valoare, devenind așa cum o vedea marele scriitor petrilean Ion D. Sîrbu, ”o lume care nu poate fi asemuită cu alta, de niciunde și de nicicând”.

Până atunci însă, astfel de activități, în care copiii sunt invitați aici să descopere fascinanta lume a minerilor și mineritului, vor continua. Pentru că, așa apreciază prof. Ana Doda, în cele câteva cuvinte înscrise în cartea de onoare a Exploatării Culturale Petrila, ”această experiență este unică, din care am învățat că nu suntem nepieritori și că orice clipă trebuie prețuită, trebuie trăită frumos, cum se cuvine. Tot așa cum venind aici, avem datoria de a le aduce un omagiu minerilor care și-au pierdut viața în adâncurile minei pentru a ne da nouă lumină!”