O delegație UNESCO a verificat cum punem sustenabilitatea la treabă în Geoparcul Țara Hațegului 28 iunie 2024

O delegație UNESCO a verificat cum punem sustenabilitatea la treabă în Geoparcul Țara Hațegului

O delegație UNESCO a vizitat recent Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Reprezentanții importantei organizații internaționale au venit în Geoparc pentru a monitoriza progresul proiectului de știință participativă „Punem sustenabilitatea la treabă! Cercetare științifică și implicare comunitară pentru dezvoltare durabilă în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului”.

Proiectul, cu titlul în limba engleză „Sustainability at work! Research and community driven action for sustainable development in Hateg Country UNESCO Global Geopark”, este unul dintre primele 10 proiecte finanțate la nivel mondial de UNESCO, până în prezent, și a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional. Concursul a fost organizat de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa și abrdn Charitable Foundation (aCF) în cadrul programului pe 3 ani dedicat promovării dezvoltării durabile în siturile și desemnările din cadrul programelor UNESCO din Europa și America de Nord.

Acest proiect este derulat de Universitatea din București în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rețeaua informală EduGeoparc și ONG-uri locale – Asociația Femeilor din Santamaria-Orlea și Asociația de Turism Retezat. Are ca scop conectarea, prin activități practice, a cercetării științifice cu educația, promovând știința în contextul schimbărilor climatice. Inițiativa implică profesorii, elevii și voluntarii pentru Geoparc în colectarea și interpretarea datelor științifice, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a impactului schimbărilor climatice și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.

În cadrul vizitei, delegația UNESCO a evaluat activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante și a asistat la experimente dedicate analizei probelor de apă prin utilizarea unor kit-uri speciale. Gazda întâlnirii cu reprezentanții UNESCO a fost Liceul Teoretic  „Ion Constantin Brătianu” Hațeg. Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea, Școala Gimnazială Densuș, Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială Sarmizegetusa precum și grupul de tineri voluntari au povestit despre experiența lor în proiect și au făcut o demonstrație practică de analiză a probelor de apă. Delegația UNESCO a avut discuții și cu Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat, teritoriu care urmează să fie parte din viitoarea desemnare UNESCO Omul și Biosfera (MAB), alți partenerii instituționali implicați în proiect, iar doamna Madlen Serban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a intervenit online.

Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!” se concentrează pe crearea unui cadru educațional și de cercetare bazat pe conceptul „citizen science” – știință participativă care să includă măsurători și interpretări ale calității surselor alternative de apă potabilă (izvoare și fântâni). Obiectivul final este realizarea unei platforme care să găzduiască harta calității surselor de apă din Geoparc, precum și dezvoltarea unei metode de evaluare a amprentei de apă și implementarea unei strategii de sustenabilitate pentru cele două organizații partenere ale Geoparcului și pentru voluntari. De asemenea, în perioada următoare, cu sprijinul elevilor și al profesorilor, vor fi introduse în platformă rezultatele analizelor efectuate până acum, va fi creată o fișă de lecție și o broșură care va conține poveștile locale ale surselor de apă analizate. Rezultatele obținute vor fi făcute cunoscute în cadrul unei conferințe ce urmează să fie organizată în toamnă, în cadrul proiectului.

Prin derularea acestui proiect, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își propune să contribuie semnificativ la menținerea Universității din București printre instituțiile de învățământ superior cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile la nivel internațional.

Vizita delegației UNESCO subliniază importanța colaborării internaționale și a implicării comunitare în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor.