Un inedit proiect educațional s-a desfășurat în zilele de 9 și 10 aprilie 2025 la Casa de cultură „Ladislau Schmidt” din orașul Petrila, sub forma unui „Târg de Științe” la care au luat parte elevi și profesori ai Școlii gimnaziale „I.D. Sîrbu” din localitate.
Prima ediție „Târgului de Științe” a pornit de la o experiență a elevilor din echipa Code-kids coordonată de Oana Bălănescu, bibliotecarul de la Biblioteca orășenească „Gh. Ittu” din Petrila. După cum se știe, echipa First Line Petrila a câștigat anul trecut ediția regională a Târgului de știință organizat de Fundația Progress și a mers mai departe la etapa națională, unde au câștigat locul al II lea cu aplicația Voluntariat, Bine faci, bine găsești!
„Acolo, am avut ocazia să descoperim o lume nouă, în care copiii sunt luați foarte în serios și unde li se oferă oportunități grozave de dezvoltare. La un astfel de proiect poți să-ți formezi abilități de vorbit în public, abilități de comunicare în cadrul echipei, dar și cu ceilalți, precum și abilități de folosire a cunoștințelor teoretice în practică. Poți să descoperi frumusețea unor materii școlare de care, altfel, nu te lipești deoarece par greoaie și cer efort mult cu satisfacții puține cât timp rămân la nivel teoretic. Vorbesc mai ales despre fizică, chimie, biologie, toate presărate pe ici-colo cu un strop de matematică”, spune prof. Bianca Popescu, învățătoare și consilier educativ la Școala Gimnazială „Ion D. Sîrbu”, unul dintre coordonatorii acestui proiect,
Structura pe două categorii de vârstă, pemtru ciclul primar și, respectiv pentru ciclul gimnazial, „Târgul de Științe” de la Petrila a adus în atenția unui juriu format din cadre didactice, standuri cu proiecte tehnico-științifice realizate de elevi și părinți.
Astfel, la categoria celor mai mici participanți, din clasele primare, târgul a avut loc în sălile de clasă ale școlii. Membrii juriului au trecut din clasă în clasă pentru a evalua activitatea echipelor înscrise. De asemenea, participanții au avut oportunitatea de a vizita standurile colegilor, pentru inspirație. Dintre proiectele prezentate, a atras atenția un experiment realizat de o echipă de elevi și părinți ai clasei I A prin care aceștia și-au propus să afle care este zona cea mai poluată din orașul Petrila. În acest sens, ei au plasat farfurii de carton acoperite cu vaselină alimentară în diferite locuri din oraș: pe strada Minei, la cimitir, în parcul copiilor, pe Taia, la Cimpa, la baza telescaunului, etc. Concluziile acestora au fost că cea mai poluată zonă este zona minei, iar cea mai puțin poluată este zona telescaunului, urmată de satele Cimpa, Taia și Jieț.
La categoria claselor de gimnaziu au participat 9 echipe cu elevi din clasele V – VIII care au prezentat proiecte foarte diverse, de la demonstrații de roboți folosind plăcuța Arduino, până la experimente de optică, la machete cu demonstrații ale unor fenomene meteo extreme și jucării din materiale reciclabile. Fiecare echipă a fost apreciată de juriu, care a stabilit cine și ce premii merită fiercare proiect. Cert este că toți participanții au fost răsplătiți cu diplome pentru efortul lor și inspirația lor. De menționat este faptul că Parohia ortodoxă Petrila II Sfânta Treime a sponsorizat evenimentul cu 800 de lei (sumă ce a acoperit valoarea celor 300 de insigne personalizate cu logoul evenimentului), iar Organizația Salvați Copiii filiala Hunedoara a contribuit de asemenea cu 400 de lei.
Organizatorilor li s-au alăturat în acest ineduit proiect educațional: Universitatea din Petroșani (care a prezentat robotul umanoid realizat de studenți ai Școlii doctorale), Clubul de robotică AlphaBit al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, un reprezentant al fabricii de tehnologie verde (panouri fotovoltaice) Euroelectric de la Baru. Fiecare dintre acești invitați speciali au făcut demonstrații speciale de tehnologie și știință, atât pentru elevii participanți, dar și pentru vizitatorii târgului.
La eveniment au fost prezenți, printre alții, reprezentanți ai mai multor unități de învățământ din Valea Jiului, reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile. Juriul primei ediții a „Târgului de Științe” de la Petrila a fost format di: conf.univ.dr.mat. Marius Heljiu – viceprimarul orașului Petrila, prof. Florin Popescu de la Organizația „Salvați Copiii”, prof. ing. Rolland Szedlacsek de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, prof. Radu Dacian Chința de la Clubul Copiilor Petrila Oana Bălănescu – bibliotecar la Biblioteca orășenească Petrila, și prof. George Dumbrăvescu de la Școala Gimnazială I„on D. Sîrbu” Petrila.
Tuturor, felicitări!