Versurile care deschis frumoasa poezie patriotică a lui Ioan Nenițescu, „Eroi au fost, eroi sunt încă / Și-or fi cât neamul românesc!” conturează cât se poate de simplu și cât se poate de exact emoția ceremoniilor care au avut loc joi, 29 mai 2025, în comunitatea locală a municipiului Lupeni, cu prilejul „Zilei Eroilor”.
Emoție și bucurie! Acestea au fost sentimentele care au dominat derularea ceremoniilor organizate și în acest an la Lupeni de autoritățile publice locale, pentru marcarea Zilei Eroilor, sărbătorită după datină odată cu marea sărbătoare creștință a Înălțării Domnului. Dumnezeu a ținut cu cei care au vrut ca de Ziua Eroilor, să fie prezenți la ceremoniile organizate la Lupeni, pentru a marca acest eveniment esențial din viața comunității locale, astfel că soarele a fost prezent aici în cele aproape două ore cât a durat ceremonialul, încălzind inimile oamenilor care au venit aici în număr foarte mare pentru a fi parte a acestui eveniment. La fel de calde și de binevenite au fost și rugăciunile rostite în slujba de pomenire a eroilor de la Lupeni de către preoții Parohiilor creștine din municipiul Lupeni.
Despre Ziua Eroilor, sărbătorită în țara noastră la 40 de zile după Învierea Domnului, deodată cu sărbătoarea sfântă a Înălțării Domnului, a vorbit și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță. ”Marcăm astăzi, ca în fiecare an, la 40 de zile de la Sfânta Înviere, praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru noi, românii, este o zi cu o dublă semnificație pentru că tot astăzi marcăm Ziua Eroilor Neamului. Eroii neamului sunt toți acei care, cu arma ori cu ființa și credinţa lor în Dumnezeu, au crezut în pururea fiinţă a neamului românesc, pe altarul căruia au adus cea mai sublimă jertfă: Viaţa! Prețuim astăzi moștenirea pe care acești eroi ne-au lăsat-o nouă, celor ce trăim astăzi pe aceste meleaguri udate cu sânge și jertfe, de bravii noștri înaintași. Nu uităm că aici, în luptele din Munții Vîlcanului, la Straja, bravi români despărțiți de un nedrept hotar, s-au jertfit în luptele din Marele Război al Întregirii pentru ca noi să avem șansa de a trăi astăzi în Patria-Mamă, România. Nu uităm că, tot aici, pe un alt front, de această dată al muncii, pe frontul trudei din adâncuri, eroi mineri s-au jertfit în dureroase tragedii care au avut loc în mina de la Lupeni, pentru ca noi să avem șansa de a avea un prezent mai bun decât dânșii. Nu uităm nici că și de aici, din Lupeni, jertfa unor tineri curajoși care și-au înscris numele în rândul eroilor Revoluției din 1989, a făcut ca noi să avem șansa de a trăi în libertate și de a avea dreptul la speranțe pentru viitor. Pe toți acești eroi ai Lupeniului, ai Văii Jiului, ai întregii Românii, știuți și neștiuți, îi comemorăm astăzi, convinși fiind că pilda lor de slujire necondiţionată şi jertfa neprecupeţită pe altarul pământului strămoşesc, ne dau în aceste momente statornicia şi viitorul comunității noastre de astăzi și a ţării, deopotrivă. În fața Eroilor Neamului ne plecăm fruntea cu pioșenie și-i asigurăm că nu vom uita în veci jertfa lor. Dumnezeu să-i odihneasă în pace pe eroii noștri, pe eroii Neamului Românesc”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Apelul veteranilor, un alt moment plin de emoție din cadrul ceremoniilor, a consemnat bucuria ca, din cele peste 150 de nume ale deținătorilor titlului de veteran de război din municipiul Lupeni, unul fiind în măsură să răspundă: ”Prezent!”. La cei 101 de ani ai săi, mr.(r) Tudor Gheorghe a dovedit astfel încă o dată că este un exemplu de caracter, de patriotism și de noblețe, un veritabil erou pentru generațiile de astăzi și de mâine ale Lupeniului. În semn de omagiu pentru exemplul lor de viață și pentru rolul crucial pe care l-au avut în anii grei ai celui de-al doilea Război Mondial, atât veteranul Gheorghe Tudor, cât și văduvele de război Similia Sălcianu și Aurora Kanalos , au fost premiate de către primarul Lucian Resmeriță, în numele autorităților locale.
Considerând că sacrificiul eroilor a avut ca nobil scop acela ca urmașii urmașilor lor să trăiască în pace, în libertate, în prosperitate și în deplină fericire, reprezentanții Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni și-au propus ca și în acest an să facă dovada faptului că aceste țeluri, pentru care au luptat până la sacrificiul suprem eroii neamului românesc, este o realitate a vieții celor ce trăiesc astăzi în comunitatea Lupeniului. Astfel, sărbătoarea dedicată Eroilor Neamului, a fost dublată aici de o altă sărbătoare de suflet pentru comunitatea lupeneană, dedicată acordării ”Diplomelor de fidelitate” și premiilor cuvenite pentru familiile care au înplinit, în această perioadă, 50 de ani de căsnicie. Astfel, au fost premiate familiile: Ana-Elena și Iuliu Bartha, Sonia și Radu Ciora, Olga și Nicolae Pop, Marina și Ionică Stoi, Ghizela și Florea Dobrea, Eleonora și Alexandru-Constantin Hotea.
Tot aici au fost premiați și elevii din Lupeni care și-au înscris numele pe lista laureaților concursului regional de eseuri istorice „Memoria ca Datorie” organizat de ANCERM Hunedoara: Antonia Moraru și Maria Olaru, precum și dascălii acestora, prof. Anca Elena Cordea și prof. Daniel Ianoși, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.
Emoția unui eveniment de excepție dedicat Eroilor din Lupeni a fost întregită de momentele artistice deosebite oferite de Răzvan Ionașc și grupul folcloric al clasei de canto Simona Ionașc de la Clubul Copiilor Valea Jiului, precum și de Antonia Petrea și grupul Ansamblului folcloric „Mesagerii Iubirii” coordonat de Mariana Peptenaru, care au oferit celor prezenți veritabile lecții de istorie și patriotism exprimate în cântec și vers, semn că o nouă generație de patrioți români se ridică în această comunitate.
Ceremoniile dedicate Zilei Eroilor Neamului s-au încheiat, în mod firesc, cu depunerea de coroane de flori la mormintele eroilor din Lupeni, în acordurile Imnului Eroilor, care a răsunat și de această dată din difuzoarele inginerului de sunet Tiberiu Budelecan. Au depus coroane de flori: Primăria municipiului Lupeni, Consiliul local al municipiului Lupeni, Grupul preoților din comunitatea locală a Bisericii Ortodoxe Române, Asociația Oamenilor de Afaceri din Lupeni (Emil Părău, Constantin Dicu, Ion Hațegan), liderii Sindicatului Muntele, conducerea Exploatării Miniere Lupeni și reprezentanți ai partidelor politice: PSD, PNL, AUR și SOS România.
Încă o dată, Lupeniul a arătat că respectul față de Eroi este în această comunitate unul pe măsura faptelor și sacrificiului celor care s-au săvârșit pentru valori naționale precum: libertate, independență, pace, bunăstare, fericire! Recunoștință veșnică eroilor națiunii române!
Fotografii: Dan Verescu