Vulcăneanul american Florin Druțu redă comunității vechea Primărie din Vulcan, elagantă, strălucitoare și utilă

Vulcăneanul american Florin Druțu redă comunității vechea Primărie din Vulcan, elagantă, strălucitoare și utilă

Simbol al municipiului Vulcan preț de aproape o jumătate de secol, timp în care a găzduit sediul administrației publice locale, vechea clădire a Primăriei din Centrul Vechi, cuprinsă în traseul turistic „Atrium” alături de alte ansambluri arhitectonice din perioada comunistă existente în Valea Jiului, trăiește o nouă viață.

Cumpărată, în urmă cu mai mulți ani, de Florin Druțu, vulcăneanul stabilit în SUA care și-a asumat misiunea a investi în orașul său natal, convins fiind că Vulcanul (la fel ca și celelalte localități care formează împreună Valea Jiului, la fel ca şi România) are prea mari resurse materiale şi umane, are un potenţial economic mult prea important pentru a vorbi despre el altfel decât cu încrederea că lucrurile se pot schimba în bine.

Iar un exemplu absolut edificator drept argument al acestui fapt este și modul în care Florin Druțu și-a asumat nu doar realizarea unor investiții care au condus la modernizarea completă a clădirii fostei Primării de pe strada Romanilor (lângă magazinul Penny), ci și la redarea acesteia în folosul comunității, cu o multiplă funcționalitate. Pe lângă micuța fabrică de confecții care funcționează la etajul al doilea al clădirii deja de ani buni, oferind un loc de muncă pentru peste aproape 50 de salariați, clădirea dispune după renovare și modernizare, de spații pentru birouri, o sală de conferințe și câteva zeci de apartamente elegante și spațioase care pot fi închiriate de cei interesați. Și tot aici și-a găsit loc, de ceva timp, noul sediu al serviciului local de Poștă.

Clădirea vechii Primării din Vulcan a fost re-inaugurată miercuri, 4 iunie 2025, în prezența oamenilor care au crezut în acest proiect al lui Florin Druțu, care l-au sprijinit și care au muncit efectiv la redarea acestui spațiu, în varianta ultramodernă, comunității din Vulcan. Acestora li s-au alăturat consilierul local Dănuț Anghel și consilierul personal al primarului municipiului Petroșani, Daniel Lehăceanu, cărora le-a revenit sarcina de a tăia panglica inaugurală dar și mulți vulcănenei care au amintiri sentimentale legate de această clădire. Amfitrion al festivității a fost Dorel Șchiopu, coleg de generație și fost coleg de școală generală cu Florin Druțu și martor al tuturor proiectelor derulate de acest investitor în orașul său natal.

„Dacă Florin ar fi fost aici, astăzi, I-ar fi mulțumit lui Dumnezeu pentru tot ajutorul primit și le-ar fi mulțumit oamenilor fără de care nu ar fi putut finaliza cu succes acest proiect, celor de la Primărie, de la Apa Serv, de la Romgaz, de la Enel, muncitorilor care au lucrat aici la renovarea spațiilor. Și poate ne-ar fi spus din nou că Vulcanul are prea mari resurse materiale şi umane, are un potenţial economic important și că este nevoie doar de o aşezare, de o normalizare a relaţiilor economice şi a politicilor de valorizare a acestui potenţial, pentru ca orașul să se dezvolte. E atât de convins de toate acestea încât a fost în stare să vină și să-și investească banii săi doar ca să ne demonstreze că se poate”, a spus Dorel Șchiopu.

Iar măsura faptelor lui Florin Druțu în această direcție nu este doar acest edificiu al vechii Primării din Vulcan redat acum comunității, ci poate mai ales primul proiect pe care l-a realizat în Vulcan, la începutul anilor 2000. În ciuda scepticismului aproape unanim al celor cu care s-a consultat, Florin Druțu și-a asumat atunci misiunea de a schimba radical imaginea unul bloc turn, cu 10 etaje, din cartierul Micro 3B, cunoscut în Vulcan drept „cartierul Dallas” (după numele celebrului serial american), care era prezentat în mass-media națională drept „blocul fantomă” al unui oraș minier aflat în declin.

Astăzi, acel bloc, cunoscut drept „blocul americanului” atrage privirile tuturor celor care vizitează Vulcanul, fiind într-un vizibil contrast cu celelalte imobile din cartier. „Dacă m-a frapat ceva în tot acest răstimp, a fost încrederea lui Florin că s-a orientat bine atunci când a pornit această investiţie. Toţi prietenii şi colaboratorii lui au fost sceptici. Fără excepţie! Şi scepticismul lor era – să recunoaştem – justificat. Era justificat pentru că se gândeau la situaţia Văii Jiului – o zonă în declin economic, oricum, una cu perspective neclare. Mai mult, era justificat pentru că se gândeau la faimosul cartier Dallas, cu un renume destul de dubios. În aceste condiţii, cum să nu-l consideri naiv pe un tip care face naveta jumătate de glob, cam de două ori pe an, pentru a cheltui o grămadă de bani în cartierul Dallas din Vulcan. Dar Florin Druţu i-a lăsat pe sceptici în pace şi el şi-a văzut de treabă. Și a reușit! Și astăzi acel bloc este un exemplu despre cum trebuie și cum merită să trăiască vulcănenii”, spune Dorel Șchiopu.

Cine este Florin Druțu? Un vulcănean născut într-un alt cartier mărginaș al Vulcanului, Crividia, pe care Dumnnezeu l-a încercat cu multe cumpene în copilăria și tinerețea sa. Și-a pierdut, de mic copil, tatăl și, mai apoi, la vârsta adolescenței, mama. A fost însă mereu învățat cu munca și a avut o credință de nezdruncinat în Dumnezeu. Încă înainte de 1989 a încercat să plece în Occident, pentru a-și croi un țel în viață. Nu l-a oprit din acest drum nici insuccesul primei încercări și nici felul în care a fost tratat de organele represive ale regimului comunist. A fugit din nou iar cărările vieții l-au dus tocmai în orașul Portland (din statul american Oregon), unde trăiește împreună cu familia sa. Prietenul său din copilărie, Dorel Șchiopu, arată că Florin s-a născut într-o familie de oameni foarte simpli, dar a avut mereu și are în continuare un sentiment al onoarei extrem de dezvoltat şi este caracterizat de o mare ambiţie, dar cu toate acestea este de o modestie, un echilibru şi de o cumpătare rar întâlnite.

Pentru micul eveniment festiv prilejuit de finalizarea investițiilor la clădirea vechii Primării, Florin Druțu a transmis, tot prin intermediul prietenului său Dorel Șchiopu, un mesaj scurt, dar extrem de cuprinzător: „Trăiesc cu speranța că Bunul Dumnezeu va deschide uși noi de binecuvântare și progreș și cunoștință de El pentru oraș și pentru oamenii localnici. Suntem privilegiați că suntem și că putem face diferența în bine pentru acești oameni.”

Atât „blocul fantomă” din Dallas cât și sediul vechii Primării din Vulcan, ce poartă de pe acum simbolul atitudinii și acțiunii unui om care crede în puterea schimbării în bine a comunității locale sunt o demonstrație a faptului că, atunci când ai de partea ta încrederea în Dumnezeu, nu există obstacole care să stea în a face bine. Și că orice, dar absolut orice este posibil, cu voia Lui! Pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni! Iar, în acest caz, a lucrat exemplar prin Florin Druțu!