E oficial ! Complexul Energetic Hunedoara e aproape în insolvenţă

cehCeea ce au ascuns bine până acum oficialii Ministerului Energiei şi au refuzat să recunoască deschis reprezentanţii adminsitraţiei, pune acum pe tapet noul ministru al Energiei: Complexul Energetic Hunedoara este aproape în insolvenţă!

Andrei Gerea, ministrul Energiei, a recunoscut fără ocolişuri că CEH este aproape în insolvență şi că trebuie căutate soluții urgente pentru redresarea lui. “Este aproape în insolvență, dar sunt lucruri care trebuie să le discutăm. În primul rând, va trebui să asigurăm acolo o eficientizare din punct de vedere al retehnologizării, să putem ajuta la scăderea prețului, dar totodată trebuie să căutăm și investitori. Știm că există un anumit interes pentru zona respectivă”, a spus Andrei Gerea.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, angajaţi la cele patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi termocentralele Mintia şi paroşeni, care au acoperit anul trecut 7% consumul de energie la nivel naţional. Compania, a fost înfiinţată la 1 noiembrie 2012, prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni, pentru ca ulterior să fie alipite şi minele declarate viabile. Pentru CEH, Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013, iar operaţiunea ar trebuie să  se facă prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei.

Cu datorii la bugetul de stat şi datorii comerciale extrem de mari şi pierderi de circa un miliard de lei noi, CEH traversează o perioadă economică extrem de dificilă, iar banii pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia sau a exploatărilor miniere trebuie asiguraţi tot din resurse proprii.