Înfiinţarea CEH a dat o gaură serioasă şi în bugetele locale ale Vulcanului, Lupeniului şi Petrilei

termo paroseniÎnfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara, privită ca o soluţie salvatoare pentru continuitatea activităţii miniere şi energetice din Valea Jiului (în principal), a dat peste cap socotelile unora dintre administraţiile locale din Valea Jiului. Dacă vă mai amintiţi, la vremea respectivă a existat o adevărată “luptă” în negocierile politice privind stabilirea locaţiei pentru sediul administrativ al Complexului Energetic Hunedoara.

Stabilit iniţial la Deva, în urma demersurilor făcute de autorităţile locale din Valea Jiului, de sindicate şi de politicieni, Guvernul a decis să stabilească sediul administrativ al CEH în Valea Jiului. Au urmat alte serii de negocieri în urma cărora Petroşaniul a fost ales ca unitate administrativă pe raza căruia să fie înregistrată noua companie energetică din Hunedoara.

Evident, acest lucru a adus mai mulţi bani pentru municipalitatea din Petroşani, dar a lăsat o gaură serioasă în bugetul administraţiilor locale de la Vulcan, Lupeni şi Petrila. Cel mai afectat s-a dovedit a fi municipiul Vulcan, pe raza căruia se găsesc două dintre subunităţile importante ale CEH. “În vechea structură, cu minele care aparţineau de CNH şi termocentrala Paroşeni care ţinea de Termoelectrica, noi aveam la Vulcan sedii administrative distincte pentru cele două mine (Paroşeni şi Vulcan) şi pentru termocentrală. Acest lucru însemna că o bună parte din impozitele colectate din activitatea acestor agenţi economici mari revenea bugetului nostru local. Odată cu reorganizarea sistemului energetic local şi înfiinţarea CEH, toate aceste subunităţi
şi-au pierdut personalitatea juridică şi cea mai mare parte a impozitelor merg acum doar la Petroşani. Vulcanul pierde astfel anual sume uriaşe la capitolul de venituri ale bugetului local”, explică Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Într-o situaţie similară se regăsesc şi municipiul Lupeni, dar şi Petrila, oraşe care deţin mine care sunt acum componente ale CEH Petroşani.

“Situaţia este cu atât mai gravă – precizează primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile – cu cât o altă categorie importantă de resurse bugetare, provenită din impozitele pensionarilor cu pensii mai mari de 1000 de lei, sunt colectate direct la bugetul consolidat al statului, după ce ani de zile aceste resurse au alimentat doar bugetul municipiului Deva.”

Din fericire, Guvernul a adoptat anul acesta o nouă formulă de redistribuire a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, eliminând din această schemă Consiliile judeţene. Astfel, în baza unei formule de asigurare a unui buget minimal de dezvoltare locală pentru oraşele şi municipiile care nu-şi pot acoperi din resurse proprii un anumit nivel prestabilit de venituri, primesc din partea statului diferenţa de bani.
Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe, pentru anul 2015, în Valea Jiului cei mai mulţi bani alocaţi pentru echilibrarea bugetelor locale, revin municipiilor Lupeni (care va beneficia de aproape 6 milioane de lei) şi Vulcan (care va primi 5,4 milioane de lei) şi oraşului Aninoasa (care va primi 4,5 milioane de lei). În schimb municipiul Petroşani, la fel ca şi Deva şi Huneodara nu vor primi sume pentru echilibrarea bugetelor, deoarece bugetul propriu al acestora este mai mare decât valoarea minimă stabilită de Guvern.



« (Știre anterioară)