Fost ministru al Economiei, condamnat în dosarul privatizărilor strategice

SERESCodruţ Şereş, fost ministru al Economiei, a fost condamnat definitiv la închisoare, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, cunoscut ca şi “dosarul privatizărilor strategice”.

Astfel, prin decizia penală nr.11 din 27.01.2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de 5 judecători, a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpaţii ŞEREŞ IOAN-CODRUŢ, SUSAK MICHAL la câte o pedeapsă rezultantă de  4 ani şi 8 luni închisoare şi  3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal, respectiv pe inculpaţii FLORE MIRCEA CĂLIN,  MUCEA DORINEL MIHAI  şi BENYATOV VADIM DON   la câte o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal pe pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de  art.367 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 din Codul penal şi de divulgare (respectiv complicitate pentru Flore Mircea Călin şi  instigare pentru Benyatov Vadim) a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată prev. de art.304 alin.1 din Codul penal cu aplicarea 35 alin.1 din Codul penal şi cu referire la art.3 alin.2 din Legea nr.187/2012.

În baza disp. art.367 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 din Codul penal condamnă pe inculpaţii NAGY ZSOLT şi KEREKES GABOR  pentru infracţiunile de  constituire a unui grup infracţional organizat la 4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal.

În baza disp. art.367 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 din Codul penal condamnă pe inculpatul ORAL MUSTAFA, la 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a) şi b) Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

În baza disp. art.367 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 din Codul penal şi art. art.304 alin.1 din Codul penal cu referire la art.3 alin.2 din Legea nr.187/2012 condamnă pe inculpatul DONCIU RADU MIHAI la o pedeapsă rezultantă de 5 ani închisoare şi  3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În baza disp. art.367 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 din Codul penal şi a disp. art.47, 48 raportat la art.304 alin.1 din Codul penal cu aplic.art.35 alin.1 din Codul penal şi cu referire la art.3 alin.2 din Legea nr.187/2012 condamnă pe inculpatul STANTCHEV STAMEN TODOROV pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi a infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice respectiv complicitate la această infracţiune, în formă continuată la o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 2 luni închisoare şi  3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal.

Menţine celelalte dispoziţii ale ambelor hotărâri.

În baza art.275 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor rămân în sarcina statului.