BBC: Palatul Parlamentului, printre cele sapte minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este cu adevărat „o minune necunoscută”, se arată pe site-ul bbc.com. Construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu, „clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă”, a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990.

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, se mai arată pe site-ul BBC. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus, incluzând multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi sinagogi şi aproximativ 30.000 de locuinţe.

„Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei”, a mai spus Hoke. „Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor”, a adăugat acesta.

stirileprotv.ro