Siguranta copiilor: incepand de maine, 14 februarie 2015, intra in vigoare noi reglementari rutiere!

copilIncepand de maine, 14 februarie 2015, intra in vigoare noile prevederi referitoare la transportarea minorilor.

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri:
●un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori
●un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi:
-scaun de siguranţă pentru copii,
-pernă de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi),
-portbebe-coşuleţ pentru sugari,
-scaun pentru sugari,
-chingă de ghidare,
-centură şi sisteme de centuri pentru copii.
Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Insa instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

In anumite conditii, copiii pot fi transportati si fara folosirea sistemelor de siguranta:

– cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer si sa ocupe orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

-cand minorul in cauza este scutit de un medic de la purtarea acestor sisteme de siguranta, cu obligatia ca soferul sa aiba asupra sa certificatul medical de scutire si in acesta trebuie sa fie mentionate afectiunea pentru care este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta si durata de valabilitate.Minorii de pana la trei ani pentru care s-a eliberat scutirea medicala mentionata mai sus pot fi transportati, sub supravegherea altei persoane in afara de sofer, doar pe locurile din spate ale autovehiculelor.

Atentie! Nerespectarea acestor reguli va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare şi 4-5 puncte-amendă, adică între 390 şi 487 lei.

sursa foto:antena3.ro