Exponatul lunii martie la MCDR Deva

vas cuptor dupa restaurareExponatul pe care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva îl aduce în atenţia vizitatorilor în luna martie, este un «vas cuptor » restaurat.

Numit în literatura de specialitate „Pyraunos” sau „vas cuptor” ori „vas pentru gătit portabil”, exponatul face parte dintr-o categorie de obiecte specifică epocii bronzului. Acesta a fost descoperit în urma cercetărilor arheologice preventive derulate pe segmentul de autostradă Deva – Orăştie, în situl de la Şoimuş – Teleghi. Fragmentele din care s-a reconstituit acest obiect se aflau într-o groapă alături de alte vestigii, de la diverse vase şi oase de animale.

Piesele care au constituit inventarul arheologic au fost interpretate, pe baza unor elemente caracteristice, ca fiind utilizate în anumite practici religioase, chiar îngroparea lor având loc într-un cadru ritualic. Asemenea depuneri sunt întâlnite în siturile perioadei târzii a epocii bronzului, în care se încadrează descoperirile de la Şoimuş – Teleghi.

De precizat este de asemenea şi faptul că Ioana Popiţiu, expert restaurator la MCDR Deva, a fost recompensată cu « Diploma de excelenţă » pentru lucrarea „Vas cuptor – Pyraunos”, la Salonul Naţional de Restaurare organizat în cadrul Galei Restaurării Româneşti, eveniment care a avut loc la Craiova, în perioada 23 septembrie – 15 octombrie 2014.