Pe ce a cheltuit conducerea CEH banii?! Aproape 200 de milioane datorii pentru…nimic!

cehComplexul Energetic Hunedoara traversează o situaţie paradoxală. Are aproape 200 de milioane datorii la furnizori, în timp ce angajaţii se plâng că nu au cu ce lucra!

Datoriile comerciale ale Complexului Energetic Huendoara depăşesc 176 de milioane de lei noi şi, pratic, nu există furnizor care să nu aibă bani de recuperat. O sumă imensă, pentru care conducerea CEH trebuie să găsească urgent o soluţie de plată, pentru că altfel riscă să rămână fără contractele de livrare a materialelor necesare în procesul de producţie. De precizat că mare parte din această sumă sunt datorii scadente, pentru care creditorii se pot adresa instanţei de judecată, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel.

ceh1Paradoxal este faptul că, în timp ce datoriile faţă de furnizorii de materii prime şi materiale sunt imense, angajaţii se plâng că nu au cu ce lucra. În subteran, minerii aproape că au ajuns să lucreze cu mâinile goale, iar situaţia este mai dramatică decât în oricare altă perioadă a mineritului modern. Întrebarea este unde s-au scurs totuşi banii, pe ce s-au cheltuit aceste sume, dacă în dotarea angajaţilor nu se vede mai nimic? Îngrijorător este că se tot adună datoriile către furnizorii de materii prime şi materiale, iar mulţi dintre partenerii de afaceri se gândesc de două ori înainte de a mai onora comenzile tocmai din cauza plăţilor restante. Şi inspectorii ITM au atras atenţia asupra lipsei materialelor şi echipamentelor, situaţie care, din păcate se poate repercuta direct asupra securităţii la locul de muncă. Inspectorii ITM au decsoperit, în urma verificărilor efectuate, deficienţe legate de aprovizionarea cu materiale şi, mai ales, de aprovizionarea ritmică. „De multe ori se  realizează aprovizionarea când suntem noi pe punctul de a opri locul de muncă sau noi oprim locul de muncă şi apoi se fac eforturi deosebite să se aprovizioneze, în special cu stâlpi, grinzi. Întâlnim cazuri când nu sunt suficienţi stâlpi sau, chiar dacă sunt, prezintă defecţiuni la etanşare şi nu mai asigură portanţa corespunzătoare. În condiţiile în care metoda cadru spune că trebuie să fie măcar patru stâlpi, care sunt buni, pe un şir de grinzi, dacă noi constatăm că sunt mai puţin de 4 stâlpi buni pe un şir de grinzi de regulă se ajunge la sistarea de activitate”, daclara recent Ileana Bodea, şef Birou SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara.

De precizat că, pe lângă datorii, în numai 2 ani de activitate CEH înregistrează piereri aproape egale cu cele ale defunctei Companii Naţionale a Huilei, acumulate în peste 20 de activitate!

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (Termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţionala a Huilei (CNH), dar numai cu minele declarate viabile. Practic, au fost preluate doar patru mine, din şapte câte deţinea SNH, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.