Studii şi licitaţii de zeci de milioane pentru o ipotetică retehnologizare

Foştii şefi ai Complexului Energetic Hunedoara au consumat timp şi bani pentru studii şi pregătirea unei licitraţii – pe care erau decişi să o adjudece şi fără îndeplinirea tuturor condiţiilor legale – în ideea unei ipotetice retehnologizări a minelor viabile din Valea Jiului. Retehnologizare pusă sub semnul întrebării chiar şi de ministrul Energiei, Andrei Gerea.

834_industria-carbonifera-din-nou-in-actualitate-calea-stiintifica-spre-solutii-realiste_2Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara a comandat tot felul de studii de fezabilitate, care – spuneau ei – să le dea soluţiile pentru echipamentul minier ce urmează să fie achiziţionat în vederea retehnologizării unităţilor miniere viabile. Studii care au consumat bani şi timp pe care legea nu- cerea, dar în al doisprezecelea ceas şefii minerilor din Valea Jiului au decis să fie mai catolici decât papa şi să-l comande. Este vorba despre studiul intitulat “Lucrări pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lonea” – lot I (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Livezeni” – lot II (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Vulcan” – lot III (Etapa I si Etapa II) „ Lucrări pentru dezvoltarea capacităţii de productie la E.M. Lupeni” – lot IV (Etapa I si Etapa II), pentru care CEH a alocat aproape o jumătate de milion de lei şi la care s-a lucrat intens. Asta pentru a pregăti licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor miniere de zeci de milioane de euro, ce urmau să ajungă în subteranele Văii Jiului. O licitaţie pe care CEH a fost la un pas să o pună în braţele polonezilor de la KOPEX – Famur, dar a intervenit la timp ANRMAP care a blocat selecţia de oferte, după ce ofertanţii au fost declaraţi eligibili, pe motiv că polonezii nu depuseseră oferat financiară! Anularea licitaţiei a venit după luni de negocieri între părţi şi amânări de termene, cu vizite deopotrivă în Valea Jiului şi Polonia. Iar în toată această prioadă, polonezii de la Kopex au promis că vor depune şi oferta financiară, dar nu s-au conformat cerinţelor stricte din caietul de sarcini, astfel că ANRMAP a blocat continuarea procedurii tocmai din acest motiv.

Ministrul se mai gândeşte

ANDREI-GEREAÎn total, în joc erau aruncate 48 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro reprezinta valoarea utilajelor pentru subteran şi 8 milioane de euro – utilajele de sortare – claubare pentru cărbune. Oficialii companiei energetice au anunţat că vor relua procedura de licitaţie, însă ministrul Energiei, Andrei Gerea, mai dă o lovitură de graţie fostei conduceri a CEH. „Nu știu cum am putea să retehnologizăm niște mine ale căror caracteristică, să spunem, duce la imposibilitatea de a face o retehnologizare comparabilă cu a celor din Vest. Eu nu am înțeles criteriul după care s-au departajat minele viabile de cele neviabile, adică știu că unele pot fi retehnologizate, dar altele nu au altă variantă decât să se lucreze tot pe tehnologii de acum 30 de ani”, a declarat Andrei Gerea. Ministrul a precizat că nu se ştie în ce măsură şi cum pot fi retehnologizate unitățile miniere, pentru care conducerea demisă a CEH era la un pas de a atribui contractul.