Clădiri pericol în centrul Petroşaniului!

CLADIRIMai multe imobile din municipiul Petroşani au ajuns pericol public pentru trecători. Bucăţi de tencuială se desprind şi cad la pământ, punând în pericol siguranţa oamenilor.

Cele mai multe clădiri din municipiul Petroşani sunt construite în anii ’70, iar între timp în reabilitarea lor s-a investit puţin sau chiar deloc. Măcinate de timp şi intemperii, nu este de mirare că bucăţi din faţade sau din acoperişuri au început să se desprindă şi să cadă. Grav este că pun în pericol siguranţa trecătorilor şi asta nu o dată, însă nimeni nu pare decis să intervină. De exemplu, blocul situat chiar în imediata vecinătate a Primăriei Municipiului Petroşani a devenit, realmente, pericol public, iar trecătorii se avertizează între ei să stea cât mai departe de clădire. Bucăţi mari de tencuială cad peridoic pe asfalt. Şi din complexul comercial aflat în apropiere de Piaţa Centrală Petroşani au început să cadă bucăţi mari din planşeu, imediat după ce zăpezile s-au topit şi au înmuiat, cel mai probabil, tencuiala. Sunt doar două exemple dintr-o multitudine, iar municipalitatea din Petroşani nu poate decât să-i avertizeze pe proprietari să îşi consolideze clădirile devenite pericol  public. „Răspunderea este în primul rând a proprietarilor, dar dacă pun în pericol siguranţa trecătorilor, primăria se adresează proprietarilor şi le cere să-şi repare clădirile. La solicitarea cetăţenilor, primăria poate trimite adresă pin care să le solicite să-i repare faţadele clădirilor”, a declarat Nicu Taşcă, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Petroşani.

Unele clădiri stau să se dărâme

Sunt situaţii şi mai grave când imobilele, deşi au proprietari, sunt lăsate efectiv în paragină, iar din cauza stării avansate de degradare se pot dărâma în orice moment. Este şi cazul fostului cămin al garnizoanei din Petroşani, o clădire de patrimoniu, altă dată impunătoare. Imobilul aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor, care nici nu îl repară, dar nici nu dă semne că ar vrea să scape de  clădirea aflată în paragină. Clădirea se află la doi paşi de centrul municipiului Petroşani. Recuperatorii de materiale de construcţii au început deja să o demoleze, ilegal, iar  persoanele fără adăpost şi-au făcut culcuş între zidurile ce stau să se prăbuşească. Primăria Municipiului Petroşani ar fi vrut să reabiliteze clădirea, altă dată o bijuterie arhitectonică şi chiar a solicitat MAI să îi concesioneze imobilul. Numai că MAI nu a dat nici un răspuns, nici că reabilitează clădirea, nici că o cedează.