Eclipsă parţială de soare. Hunedorenii o vor putea observa înainte de miezul zilei

e1O eclipsă parţială de soare va putea fi observată vineri între orele 10:45 şi 13:05 pe teritoriul României, potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Eclipsa va putea fi observată şi în judeţul Hunedoara.

Eclipsa parţială de soare va fi înregistrată vineri, la orele amiezii. Potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acoperirea soarelui de către lună va fi vizibilă pe teritoriul României până la maxim 55 la sută, cu câteva minute înainte de ora 12.00.

În judeţul Hunedoara eclipsa va putea fi observată cel mai bine cu câteva minute înainte de ora 12:00.

e2În Deva şi în Hunedoara eclipsa va fi înregistrată începând cu ora 10:43, acoperirea soarelui va atinge maximul de 50,6 la sută la ora 11:51 şi se va sfârşi la ora 13:02. În Petroşani, eclipsa va începe de la 10:43 şi va atinge maximul de 49 la sută la ora 11:51.

Potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord și regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute și 30 de secunde, aproximativ aceleași condiții intâlnindu-se și în arhipeleagul Svalbard.