Vechile biserici din lemn, salvate de Europa Nostra

bi   Un proiect european ar putea readuce la viaţă vechile bisericuţe de lemn, construite în secolele 18 şi 19, aflate în suferinţă.

Organizația Europa Nostra, cea mai puternică organizație Europeană care are ca focus patrimoniul culturală construit, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, au făcut public planul de acțiune pentru salvarea și restaurarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Aceste zone sunt considerate printre cele mai în pericol situri de patrimoniu cultural construit din Europa în 2014, în urma unei nominalizări făcute de Fundația Pro Patrimonio. Experţii au întocmit un raport tehnic și financiar care relevă faptul că proiectul de conservare “merită sprijin“, dar şi că măsurile trebuie luate de urgenţă. Specialiştii recomandă, ca prim pas, formarea unei echipe de coordonare formată din reprezentanți ai părților cheie implicate, sugerând o implicare mai mare din partea Bisericii Ortodoxe Române, proprietarul de drept al bisericilor, și a mai multor ministere. Dea semenea, experții susțin că trebuie explorate mai multe posibilități de finanțare, principala fiind Fondul Structural și de Investiții UE.  “Programul e relativ modest – costul total aproximativ e de 2.5 milioane de euro – si ar putea avea un impact considerabil pentru conservarea moștenirii culturale și religioase unice din aceste zone rurale. De asemenea, ar genera locuri de muncă care folosesc tehnici tradiționale și ar mări interesul turistic. Astfel, programul merită sprijin și e nevoie de acțiune pe mai multe fronturi rapid, pentru că orice amânare nu va face decât să agraveze situația“, spune raportul coordonat de Peter Bond, Consultant Tehnic din partea Institutului Băncii Europene de Investiții.

Aproape 80 de biserici aşteaptă ajutor

Programul cuprinde 74 de biserici de lemn, datând din secolele 18 și 19, majoritatea din județele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea și Gorj. Aceste lăcașe de cult au fost selectate pe baza a mai multe criterii printre care nevoia urgentă de reparații, folosirea potențială, valoarea culturală de patrimoniu, interesul turistic și suportul local. Majoritatea bisericilor vor fi folosite de comunitate ca lăcașe de cult sau centre socio-culturale și putem în general vorbi de interes turistic și valoare de patrimoniu în cazul acestor clădiri.

Pentru salvarea bisericuţelor din lemn, iniţiatorii proiectului propune trei etape, dar cu accent pe prima, ca “etapă de acțiune“. Această etapă constă într-un mix echilibrat de activități pentru încheierea lucrărilor de restaurare a 8 biserici prioritare și pregătirea fazelor ulterioare. Etapa a doua include finalizarea lucrărilor pentru 16 biserici de prioritate medie. Ultima etapă o reprezintă completarea altor 20 de cheme viabile. Cu o finanțare disponibilă, prima etapă ar putea începe în prima parte a anului 2015 și s-ar încheia în 2018; etapa a doua ar fi cuprinsă între mijlocul lui 2016 și finalul lui 2019; iar ultima etapă ar debuta la jumătatea lui 2017 şi s-ar încheia până la sfârșitul lui 2020.  Au fost identificate  şi posibile surse de finanţare, cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regionala sau Fondul European pentru Dezvoltare a Agriculturii și Zonelor Rurale. Alte surse de finanțare potențiale menționate în raport sunt donatori internaționali (ex: Banca Internațională pentru reconstrucție și dezvoltare), fonduri bilaterale de subvenții (ex: Fondul Norvegian, prin EFTA), fonduri private (ex. Trustul Headley UK sau Fundația George Enescu), fonduri naționale sau municipale, cât și donații spre biserici. Şi, pentru a încuraja vizitatorii, se propune ca bisericile de lemn să fie legate în trasee turistice alături de alte monumente și situri de patrimoniu atractive.

Cine sunt iniţiatorii proiectului

Europa Nostra este o federație europeană de organizații care au ca focus patrimoniul. Incluzând 42 de țări, organizația este considerată drept vocea societății civile dedicate vegherii si promovării moștenirii europene culturale și naturale. Fondată în 1963 în Paris, Europa Nostra are sediul principal în Haga și un birou în Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană conține: 250 ONG-uri care se ocupă de patrimoniu cu un număr de membri mai mare de câteva milioane de oameni; 150 companii private sau asociații; 1200 membri individuali. Europa Nostra duce o campanie pentru salvarea monumentelor, siturilor sau peisajelor europene care sunt în pericol; celebrează excelența prin premii oferite în parteneriat cu Comisia Europeană și caută să influențeze politicile europene și naționale privitoare la patrimoniu.

Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiative europene considerate a fi de interes general. A fost creat ca parte din Grupul Băncii Europene de Investiții în Ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activități sociale, culturale, educaționale și de cercetare care sunt îndreptate spre dezvoltare economică și socială în Europa.