De ce sunt tăiate pădurile din Parcul Naţional Retezat

download (10)   O suprafaţă de 35 de hectare din Parcul Naţional Retezat, aflată în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus, va fi defrişată treptat, potrivit informaţiilor oferite de Direcţia Silvică Hunedoara. Tăierile de pădure în Parcul Naţional Retezat au demarat în acest an, fiind vizată o suprafaţă de patru hectare, pentru care a fost emisă autorizaţia de exploatare.

Turiştii care au intrat zilele trecute în Parcul Naţional Retezat, pe drumul forestier pe care se ajunge la Pietrele au avut surpriza să întâlnească mai multe camioane încărcate cu lemne, care se întorceau de pe munte. În zona Cârnic a Parcului Naţional Retezat au loc defrişări, solicitate încă din anul trecut de Primăria comunei Sălaşu de Sus, condusă la acea vreme de actualul deputat PSD Sorin Marica. Masa lemnoasă este apoi vândută. “Se defrişează în Retezat fără nici o jenă. Drumul Nucşoara – Cârnic a fost închis până în 15 martie pentru ca ei să se poată plimba liniştiţi cu camioanele. Au stricat drumul şi din cauza tonajului”, a fost apelul disperat publicat de Florin Vancea, alături de imaginile video care arătau un transport de lemne, din Parcul Naţional Retezat. Filmuleţul a dat naştere unei adevărate revolte a celor care iubesc muntele şi pădurea. Oamenii sunt nemulţumiţi şi cer explicaţii autorităţilor, pentru defrişările din rezervaţie.

 „Natura se va reface”

download (11)Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara susţin că exploatările forestiere din Parcul Naţional Retezat sunt autorizate şi treptat, cel mai probabil în următorii ani, vor ajunge la o suprafaţă de 35 de hectare, aflată în proprietatea Primăriei Sălaşu de Sus. Deocamdată, exploatarea forestieră este avizată pe un teren de patru hectare. „Parcela 139A cu suprafaţa de 35 de hectare, în care se desfăşoară lucrări de exploatare, este proprietate a Primăriei Comunei Salaşu de Sus şi este amplasată în zona de conservare durabilă a Parcului Naţional Retezat. În amenajamentul silvic, în vigoare, întocmit pentru suprafaţa de fond forestier a Primăriei Salaşu de Sus, în u.a. 139A este prevăzut a se executa tratamentul Tăieri Progresive în Margine de Masiv, cu volum de extras 3844 metri cubi. A fost marcată partida 0892 Begut, Nr. SUMAL 656796 cu un volum de 427 metri cubi pe suprafaţa de patru hectare. Parchetul are avizul Parcului Naţional Retezat 57 / 22.01.2014 şi este aprobat de I.T.R.S.V. Timişoara prin ordinul 846 / 25.02.2014. Parchetul a fost adjudecat de S.C. EXPLONEL S.R.L şi s-a încheiat contractul 2789 / 12.08.2014. În baza contractului, s-a eliberat autorizaţia de exploatare nr. 822534 din 29.01.2015”, a comunicat Direcţia Silvică Hunedoara. Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat, a declarat că tăierile copacilor din zona rezervaţiei sunt legale. „Orice activitate derulată în Parcul Naţional Retezat afectează negativ rezervaţia”, spune Zoran Acimov, afirmând că fondul forestier se va reface în timp. Potrivit directorului PNR, şi în anii 1950 în Retezat s-a defrişat o suprafaţă impresionantă, circa 10.000 de hectare de pădure din aria protejată, însă „natura nu a stat în loc”.