“Un cântec istoric ne-aduce aminte…Basarabia e România”

download (5)    Iubirea de ţară nu este un sentiment pierdut, ba chiar mai mult, este unul care răzbate din sufletul a tot mai mulţi români. Cu gândul la România Mare, cu gândul la fraţii noştri de peste Prut, întâlnim astăzi o societate românească a cărei griji se îndreaptă cu putere către Republica Moldova. În Valea Jiului se extinde un puternic curent pro unire, pro Basarabia, iar în materialul care urmează vă vom prezenta pionierii acestui curent, cei care au ieşit primii pe străzile Petroşaniului şi au strigat „Basarabia pământ românesc”.

Pentru Avântul Liber a fost de acord să raspundă unui interviu, Florin Claudiu Muscalu – co-preşedinte Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

 Platforma Unionistă Acţiunea 2012. Spuneţi-mi vă rog cum a luat naştere această platformă şi care este scopul ei.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de download (6)iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Astfel, acţiunea 2012 militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Acţiunea 2012 este o iniţiativa apartinică şi aşa va rămâne. Acest aspect trebuie subliniat şi întărit de fiecare dată. Scopul Platformei este unul clar, UNIREA şi tocmai de aceea majoritea acţiunilor au fost de informare a societăţii despre adevărul istoric,care din pacate este chiar şi in zilele noastre destul de confuz şi indus în eroare de maşina de propagandă a Rusiei. Promovarea românismului peste Prut este unul din obiectivele  pe care incercăm să-l ducem până la capăt.

 “Basarabia pâmânt românesc”, un slogan cunoscut deja în toată ţara. Ca militant pentru readucerea Basarabiei alături de sora mai mare, România, spuneţi-mi vă rog cânteva acţiuni pe care le-aţi întreprins, duneavoastră împreună cu colegii, pentru  a face cunoscută România în Republica Moldova şi bineînţeles care este răspunsul românilor de dincolo de Prut vis-à-vis de ţara noastră.

Organizaţia noastră s-a remarcat, printr-o serie de acţiuni de  amploare în Basarabia, scopul fiind acela download (7)de reunire cu Ţara Mamă .

Reamintesc aici anul 2012 când, la Chişinău, pentru prima oară după 1990, într-o perioadă destul de dificilă, am reuşit trei acţiuni consecutive de mare anvergură.

  • 27 martie (27.Martie.1918 Unirea Basarabiei cu Romania) sa scoatem aproximativ 3000-4000 de oameni in strada,

–    13 mai aproximativ 8000 de oameni ne-au fost al[turi (13 Mai 1812 Zi de Doliu Alipirea Basarabiei la Imperiul Rus) .

–     În acelasi an s-au strâns peste 200.000 de mii de cărti scrise în Limba Română care au ajuns în şcolile de peste Prut .

 Una din acţiunile marcante care au avut loc în Valea Jiului este desfăşurarea acelui tricolor, lung de 200 de metri, care a strâns laolaltă români şi fraţi români din Moldova. Cum este perceput sprijinul oferit de România, cetăţenilor din Republica Moldova, veniţi în Petroşani la studii şi nu numai? 

Acţiunile în Valea Jiului înteprinse de filiala noastră au fost într-un număr destul de mare, spunem noi, iar pe lângă acţinuea menţionată aş vrea să mai amintesc o altă acţiune,de o amploare cel puţin asemănătoare şi anume, implicarea organizaţiei noastre în strângerea a 100.000 de semnături în anul 2013, pentru introducerea unei legi favorabile cauzei noastre în parlamentul României. O acţiune desfăşurată la nivel naţional printr-un program de voluntariat. Cu o echipă de 5 voluntari am reuşit să strângem 3500 de semnături, după o muncă de aproape 10 ore pe zi.

 România şi Moldova, două state aceeaşi limbă. Care credeţi că ar fi primul pas spre aducerea celor două state sub acelaşi tricolor?

Primul pas este unul simplu, spunem noi. Basarabia să devină obiectiv naţional, deocamdată noi muncim cât putem de bine, ca voluntari, pentru realizarea idelului de reunire.

 În data de 27 martie 1918 a avut loc unirea Basarabiei cu România. Cum se pregăteşte Platforma Unionistă Acţiunea 2012 pentru a marca acest eveniment în Valea Jiului ? 

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 filiala Valea-Jiului marchează 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În Petroşani manifestările vor avea loc în  Piaţa Victoriei, vineri 27 martie începând cu orele 19:00, iar evenimentul va fi celebrat prin înălţarea a 300 de lampioane în semn de dorinţă pentru reunificare.Pe aceasta cale dorim să facem o invitaţie deschisă tuturor celor care vor să ni se alăture.Lampioanele vor fi distribuite gratis doritorilor.

Implicarea acestor tineri în idealul unei naţiuni are ca scop promovarea solidarităţii şi a dezideratului unificării românilor, prin campanii culturale şi sociale desfăşurate pe amele maluri ale Prutului. De curând la iniţiativa Platformei, s-a lansat  în Parlamentul României un grup intitulat Prietenii Unirii, grup la care au aderat până acum 60 de parlamentari.

Acţiunile acestor tineri sunt în număr mult mai mare şi vă invităm să-i descoperiţi În materialul prezentat sunt  subliniate doar unele din campaniile lor caer au scop înfăptuirea visului naţional. Acela de a readuce acasa sora mai mică, Basarabia.

 

 

 



« (Știre anterioară)