Paştele la momârlani, binecuvântare pentru ochi şi suflet

    Comunităţile de momârlani din Valea Jiului şi-au păstrat tradiţiile, iar satele din Valea Jiului sunt printre cele mai pitoreşti, din punct de vedere al obiceiurilor. Paştele este o adevărată încântare, o desfătare a privirii şi sufletului deopotrivă aiic, la momîrlani acasă.

download (7)Imediat după Paşti, momârlanii din Valea Jiului pornesc nedeile. Petrecerile câmpeneşti din jurul bisericilor se ţin lanţ şi sunt prilej de bucurie şi de reîntâlnire pentru toată comunitatea. Nedeile sunt organizate, din moşi – strămoşi şi sunt programate în aşa fel încât, pe cât posibil, să nu coincidă cu o alta, a altei aşezari de momârlani. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, oamenii petrec aşa cum ştiu de la străbuni, cu bucate specifice – curechi cu carne de berbecuţ şi păsat cu brânză- dar nu uită nici de obiceiul de spargere a ouălor, in care cel care reuseste sa aleaga cele mai tari oua vopsite le ia pe toate pe cele pe care a reuşit sa le spargă. Bucatele sunt preparate după reţete străvechi, lăsate moştenire din tată în fiu. Vopsitul oualor in acesta zona se face prin metoda traditionala, folosind coji de ceapa rosie, iar pentru luciu se ung cand sunt calde cu slanina.
Puşcatul cu teava de carbid este un alt obicei si consta in fabricarea artizanala unei tevi metalice, infundate la un capat, in care se baga prin partea frontala carbid, se toarna apa, apoi se asteapta pret de cateva secunde pana la acumularea gazului rezultat in urma reactiei dintre carbit si apa (acetilena) si download (8)prin intermediul unei gauri aflate aproape de partea infundata a tevii metalice se initiza explozia cu ajutorul unui surse de foc. O alta sarbatoare tinuta cu sfintenie in zona, este udatul fetelor si femeilor in a doua zi de pasti, cand tinerii baieti sau barbatii pleaca din casa in casa si uda cu parfum fetele sau femeile din aceea casa.
Potrivit site-urilor care promovează comunităţile de momârlani, la opt zile după Înviere, oamenii au o altă sărbătoare foarte importantă în calendarul popular: Paştele Blajinilor. În credinţa populară, această sărbătoare este dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor trecuţi la cele veşnice. Prima luni din a doua săptămană după Paşti se mai numeşte Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştile Mici, Paştele Rohmanilor sau Paştele Blajinilor.



(Următoarea știre) »