CEH, obligat de instanţă să-şi achite datoriile către “fraţii” de la Închideri de Mine

    Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi-a câştigat în instanţă o parte din sumele datorate de “ortacii” de la Complexul Energetic Hunedoara.

i2Tribunalul Hunedoara a obligat CEH să achite peste 1,1 milioane de lei către minele neviabile pentru cărbunele livrat şi neplătit. CEH are datorii de zeci de milioane de lei către SNIMVJ, care înglobează minele neviabile. În ciuda faptului că s-au purtat mai multe runde de discuţii, banii nu au ajuns în contul societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, aşa că aceasta s-a adresat instanţei de judecată.

Potrivit sentinţei pronunţate joi de magistraţii Tribunalului Hunedoara în acţiunea formulată de SNIMVJ împotriva CEH, compania energetică este bună de plată. “Admite în parte cererea de ordonanţă de plată formulată de către creditoarea Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA împotriva debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara şi în consecinţă: Ordonă debitoarei să plătească creditoarei suma de 1.162.924,47 lei, reactualizată în raport cu rata inflaţiei de la data plăţii efective în termen de 10 zile de la comunicare. Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 200 lei cheltuieli de judecată”, se arată în dispozitivul sentinţei, care, însă, poate fi atacată. De precizat că SNIMVJ mai are o acţiune împotriva CEH, proaspăt depusă la Tribunalul Hunedoara, şi care are ca obiect tot “ordonanţa de plată”.

Potrivit datelor oficiale, numai pe primele luni ale acestui an CEH a acumulat datorii de aproxmativ 50 de milioane de lei către minele neviabile. Practic, compania energetică a plătit doar o parte din bani, aşa încât ortacii de la minele neviabile să-şi poată primi salariile, însă SNIMVJ are mari probleme financiare tocmai din cauza facturilor neachitate de CEH. Sunt restanţe la plata furnizorilor de materii orime şi materiale, dar şi la bugetul de stat.