Au nevoie de noroc?! Social- democraţii din CL Petroşani vor să reorganizeze coşeritul

    Tradiţia coşeritului ar putea fi reînviată la Petroşani, acolo unde un grup de consilieri locali a redactat o notă de fundamentare prin care se propune întocmirea unui studiu de oportunitate în vederea alegerii modalităţii de organizare a activităţii.

cosariPotrivit studiilor de specialitate,una dintre principalele cauze ale incendiilor la locuinţe este necurăţarea sau curăţarea defectuoasă a coşurilor de fum. Cei care locuiesc la case curăţă coşurile cum pot, pentru că vechii coşari autorizaţi sunt tot mai puţini sau chiar au dispărut de tot în unele zone. Iar cum în tradiţia populară coşarul este şia ducător de noroc, consilierii locali PSDde la Petroşani s-au  gândit să reînvie această ocupaţie străveche, dar de această dată activitatea să se desfăşoare în mod organizat. Au plecat tocmai de la considerentul că, la nivel naţional, pe perioada iernii aproape săptămânal are loc câte o tragedie cauzată de lipsa măsurilor preventive de coşerit. În plus, există şi cadru legal care premite administraţiilor publice să desfăşoare şi astfel de activităţi.Ordonanţa 71/ 29 august 2002 stipulează,la punctul „m” că,în cadrul Serviciilor Publice de Administrare a Domeniilor Publice şi Private din cadrul primăriilor potexiste şi „organizarea şi  exploatarea activităţilor de coşerit, ecarisaj, adminsitrarea cimitirelor, crematoriilor, a grăinilor botanice, zoologice,a WC-urilor publice”.
În municipiul Petroşani, conform datelor culese la recensământul din 2011, sunt aproape 4.300 de gospodării care au ca sursă de gătit şi încălzit combustibilul solid sau, altfel spus, folosesc sobe. În plus,în zonă frigul ţine mai mult, astfel că sobele duduie cam, 6 luni pe an, iar în peste 800 de gospodării s efoloseşte comustibil solid pe toată perioada anului, după cum arată aceleaşi date statistice. Pe de altă parte,spun iniţiatorii proiectului, în 2013 şi 2014 au fost 9 incendii cauzate de coşurile necurăţate şi 11 incendii provocatede instalaţii improvizate. Aleşii locali s-au gândit şi la varianţa în care Primăria Petroşani nu poate angaja personal suplimentar, respectiv organizarea unei licitaţii pentru delegarea serviciului către o societate privată.

Iniţiativa acetsora va fi discutată în plenul CL Petroşani, când se va lua şi o decizie privind întocmirea studiului de oportunitate.