Veteranii de război, de ziua lor în centrul atenţiei autorităţilor

verteranicj2Lacrimi, mişcări molcomite de vârstă, vorbe care trădează o forţă sufletească contranstând surprinzător cu căuşul trupurilor fragile care o găzduieşte, poveşti de front şi o camaraderie care difuzează în aer printre amintirile de tinereţe ale unor vremuri sângeroase. Aceasta este imaginea spot a solemnităţii derulate marţi, 28 aprilie în sala mare a Cercului Militar din Deva.

Festivitatea din acest an a „Zilei veteranilor de război” a fost dedicată sărbătoririi a 70 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial din Europa (9 mai 1945) şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Aceste repere istorice au fost menţionate în discursul său de George Homoştean, preşedintele Filialei judeţului Hunedoara a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (A.N.V.R.), care nu a uitat să-i omagieze şi pe camarazii care au plătit cu viaţa curajul de a-şi apăra ţara.

verteranicj1La solemnitate au participat, printre alţii, Dorin Oliviu Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Gabriel Samoilescu, subprefectul judeţului Hunedoara, Petru Mărginean, primarul Devei, Viorel Sălan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, reprezentanţi din comandamentul Armatei Române. În discursurile lor, oficialităţile au adus un omagiu veteranilor prezenţi la solemnităţi. „Orice întâlnire cu istoria este o lecţie, iar dumneavoastră sunteţi istoria vie a noastră. Sunteţi printre puţinii care aveţi tot dreptul de a vorbi despre ţară şi patriotism şi privindu-vă în ochi vă spun că sacrificiul dumneavoastră nu va fi uitat niciodată”, a declarat, în discursul său, Dorin Oliviu Gligor, vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Preşedintele veteranilor de război hunedoreni, domnul George Homoştean, a mulţumit Consiliului Judeţean Hunedoara pentru sprijinul, devenit deja tradiţional, pe care această instituţie o acordă an după an celor care au luptat în război. Prin hotărâre de consiliu judeţean, 260 de veterani din judeţul Hunedoara au primit fiecare câte 300 de lei şi în acest an, ca umilă răsplată pe care CJ Hunedoara a înţeles să o ofere şi în această formă celor care şi-au riscat viaţa pentru ţară. Gestul autorităţilor judeţene hunedorene este unicat în ţară. Pe lângă CJ Hunedoara, şi Primăria Deva a pregătit pentru veteranii de război un cadou constând într-un pachet cu alimente.

Următoarele festivităţi din acest ciclu dedicat veteranilor de război de către Consiliul judeţean Hunedoara va avea loc la Orăştie în data de 6 mai, ora 10.00, la sala de şedinţe a consiliului local din incinta Casei de Cultură. În 7 mai, festivităţile vor continua la Petroşani, ora 10.00, în sala de marmură din cadrul Primăriei Municipiului Petroşani şi şi la ora 12.00, la Haţeg, la sediul cantinei aflată în clădirea poliţiei locale din oraş. Până atunci însă, mâine la Petroşani şi Vulcan, autorităţile publice locale din cele două localităţi ale Văii Jiului organizează manifestări dedicate veteranilor de război.