Transalpina ar putea fi redeschisă abia pe 1 iunie

     Deschiderea celei mai înalte şosele din România este aşteptată cu mult interes de către turişti şi întreprinzătorii din Rânca, Gorj, dar şi din judeţele pe care le traversează drumul naţional.
images (8)Cantităţile uriaşe de zăpadă căzute în iarnă au amânat deschiderea sezonului de drumeţii pe Transalpina. Dacă în anii cu precipitaţii scăzute, des­chiderea şoselei era posibilă încă de la finalul lunii aprilie, acum autorităţile îşi iau marje de siguranţă mai mari, în ceea ce priveşte deschiderea Transalpinei. Data de 15 mai era avansată de fiecare dată pentru deschiderea sezonului turistic pe cea mai înaltă şosea din România, însă acum conducătorii auto ar mai putea aştepta încă două săptămâni, până în jurul datei de 1 iunie. În continuare, pe carosa­bil şi pe versanţii din preajma drumului asfaltat se află cantităţi importante de zăpadă.
Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean al Salvamont Gorj, în anumite zone de pe Transalpina înălţimea stratului de zăpadă atinge şi doi metri.  „Sunt porţiuni de drum în zona de creastă unde este zăpadă în cantităţi mai mari. În creastă se topeşte mai greu. Pot să estimez că până la 1 iunie nu vor mai fi probleme şi sigur va fi des­chisă şoseaua.
E nevoie de lucrări de siguranţă 

O veste bună legată de Transalpina este că, spre deosebire de anul trecut, de anul acesta şoseaua este în
download (13)administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Drumarii vor putea administra drumul fără vreo interdicţie legislativă. Cu toate acestea, chiar dacă drumul va fi curăţat, iar pe versanţi nu va mai fi zăpadă, deci, teoretic, s-ar putea circula, vor mai fi necesare cel puţin câteva zile pentru ca Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale să realizeze toate marcajele necesare şi să monteze panouri de avertizare şi elemente de siguranţă, astfel încât conducătorii auto să fie informaţi în legătură cu toate condiţiile de trafic şi modul în care trebuie să şofeze pe cea mai înaltă şosea din ţară. Anul trecut, Transalpina a fost ba închisă, ba deschisă, iar conducătorii auto au primit informaţii contradictorii în legătură cu asta. Şi cabanierii au declarat că au înregistrat pierderi, ca urmare a faptului că pe Transalpina nu s-a mai circulat ca în anii anteriori. Cea mai înaltă şosea din România, 2.145 de metri în punctul Urdele, este căutată atât de turişti români, cât şi străini.
curierulnational.ro


(Următoarea știre) »