Păcăleală de 1 aprilie? Guvernul îndatorează CEH, nu-l ajută, iar banii ajung tot la bugetul de stat!

     „Ajutorul de stat” acordat de Guvern Complexului Energetic Hunedoara reprezintă de fapt doar un împrumut pe care compania energetică trebuie să-l ramburseze cu tot cu dobânda aferentă.

ceh-794x486Executivul s-a transformat, peste noapte, în „grecul care face daruri” şi nu face altceva decât să îndatoreze mai mult compania energetică şi aşa într-o situaţie financiară precară. Oficialii Executivului au nuanţat decizia de a ajuta CEH cu o sumă „în limita a 40 de milioane de lei” şi au recunoscut că suma reprezintă de fapt un împrumut acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile. Şi totul pentru ca Executivul să dea bine în faţa Comisiei Europene care i-a cerut să recupereze ajutorul de stat dat celor două termocentrale şi pentru care CEH nu avea bani în visterie. “Împrumutul va fi destinat rambursării de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român. Obligația de recuperare a ajutorului de stat rezultat din tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectrica S.A și Societatea Electrocentrale Deva S.A s-a extins la Complexul Energetic Hunedoara în calitate de succesor în drepturi al celor două societăți”, subliniază reprezentanţii Guvernului. Altfel spus, dau cu o mână şi iau cu două, îşi face calcule Guvernul, care demonstrează şi că a recuperate banii acordaţi anterior termocentralelor şi mimează totodată şi sprijinul pentru CEH. Şi nici măcar asta nu e sigur, pentru că, înainte de a fi efectiv făcută plata, va fi făcută şi o analiză economico-financiară de către EximBank S.A.în vederea stabilirii capacității de rambursare și a marjei de dobândă. “Împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se acordă cu condiția constituirii unor garanții care trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului. Garanțiile se constituie prin instituirea de către organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societății.
Împrumutul și dobânda aferentă vor fi rambursate de către Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii”, anunţă Guvernul.
Împrumutul se acordă după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra Societății în baza Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.
Promit şi un ajutor de stat, dar mai târziu

Executivul motivează că a adoptat acest act normative dat fiind faptul că “nerambursarea ajutorului de stat incompatibil de către Complexul Energetic Hunedoara ar fi făcut imposibilă acordarea, ulterior, a unui ajutor de stat individual pentru salvare în sumă de 167 de milioane de lei acestei Societăți. Asupra acestui ajutor de stat individual de salvare a fost notificată Comisia Europeană. În data de 21 aprilie 2015, Comisia Europeană a emis decizia nr. C (2015) 2652 final, cazul SA.41318 – România, prin care a stabilit să nu ridice obiecțiuni și a decis că acest ajutor de stat individual de salvare este compatibil cu piața internă. Condițiile de acordare a unui ajutor de stat individual de salvare pentru CE Hunedoara vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior”.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., aflat în portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, este unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, care, cu o capacitate instalată de 1.225MW, asigură o cotă de circa 6-7% din totalul producției naționale de energie electrică.
Este cel mai mare producător de energie electrică din nord-vestul României.
Societatea are în prezent aproximativ 6.500 de angajați.
Societatea a fost înființată ca o societate integrată energie-minerit, al cărei principal obiectiv îl reprezintă producerea eficientă de energie electrică și termică pe bază de huilă din Valea Jiului.
În afară de producția de energie electrică, Sucursalele Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paroșeni sunt unici producători care livrează energie termică în sistem centralizat în localitățile Deva, Petroșani, Vulcan, Lupeni. Totodată, Sucursala Electrocentrale Deva este și operator al serviciului public de alimentare cu energie termică pentru municipiul Deva, în timp ce Sucursala Electrocentrale Paroșeni asigură apă caldă și căldură pentru localitățile Petroșani, Vulcan, Lupeni.