Întâlnire cu un procuror anti-mafia

 

    Şeful Procuraturii din Brescia care a condus mai multe structuri de luptă împotriva criminalităţii organizate a avut o întâlnire cu colegii săi români din mai multe judeţe din vestul ţării printre care şi Hunedoara.

images (10)Procurorii hunedoreni au aflat de la Pier Luigi Maria Dell’Osso cum au ajuns infractorii români să-şi organizeze structuri de tip mafiot de la simple furturi ingenioase din bănci sau supermarketuri. Şeful procuraturii din Brescia a povestit cum infractorii români din Italia au folosit un buldozer ca să desprindă un bancomat dintr-o bancă sau să intre într-un supermarket, dar şi cum cer taxă de protecţie oamenilor de afaceri. „Veneau şi furau o parte din supermarket unde erau banii. Şi tot timpul dădeam de români în urma investigaţiilor. Existau, bineînţeles, şi complici italieni, dar mereu copyright-ul îl deţineau românii”, a explicat Pier Luigi Maria Dell’Osso.

El a mai spus că, ulterior, bande de români s-au organizat în structuri de tip mafiot, închise, legate cu legea tăcerii şi cu obligaţii de familie, deoarece toţi erau rude între ei sau prieteni. Magistratul a adăugat că multe din aceste structuri au fost desfiinţate în timp de autorităţile italiene, iar faptul că membrii acestora funcţionau ca şi grup organizat mafiot a permis anchetatorilor din peninsulă să aplice legea anti-mafie şi să îi condamne la pedepse mai mari, chiar dacă era vorba doar de furturi şi nu de activităţi ample de criminalitate. Procurorul le-a mai spus colegilor săi români că mai există şi alte tipuri de infracţiuni în care românii sunt implicaţi în prezent, cum sunt cele tipice Americii de Sud, existând aşa-zişii „bandilias”, grupări care sunt implicate în ciocniri violente pentru supremaţia într-un anumit domeniu. Procurorul general al Procuraturii din Brescia, Pier Luigi Maria Dell’Osso, s-a aflat într-o vizită la Alba Iulia unde a avut o întâlnire cu procurorii de la parchetele din Alba, Sibiu şi Hunedoara, aflate în raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.