Retezatul, ales ca simbol al ariilor protejate din România

Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, împreună cu Academia Română — Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, organizează vineri, 22 mai a.c., la Centrul de dezvoltare durabilă ‘Țara Hațegului — Retezat’, din comuna General Berthelot, jud. Hunedoara, o manifestare dedicată celebrării Zilei Europene a Parcurilor.

large_foto-articol-8697
Pentru România, anul 2015 are o semnificație aparte, având în vedere faptul că se împlinesc 80 de ani de la înființarea Parcului Național Retezat (1935), primul parc național românesc, motiv pentru care s-a ales ca locul de desfășurare a manifestării să fie în raza Parcului Național Retezat, la Centrul de dezvoltare durabilă ‘Țara Hațegului — Retezat’ al Academiei Române. Totodată, pe 21 mai 2015, s-au împlinit 128 de ani de la nașterea marelui om de știință Alexandru Borza (21 mai 1887) — cunoscut și ca ‘părintele Parcului Național Retezat’, principalul promotor al vremii sale în ceea ce privește ocrotirea naturii și inițiatorul înființării Parcului Național Retezat.

Evenimentul organizat în acest an va include o serie de prezentări dedicate valorilor naturale deosebite din Parcul Național Retezat și contribuției oamenilor de știință pentru protejarea și promovarea acestor valori, precum și o expoziție de fotografie, prin intermediul căreia, cei prezenți vor putea să admire imagini cu peisaje unice din parcurile naționale și naturale.