Cinematograful „Victoria” din Petroşani tot mai aproape de a fi redat publicului larg

       Aproape 300.000 de lei este contribuţia municipalităţii din Petroşani  la proiectul de reabilitare a Cinematografului Victoria din Petroşani, inclus în Programul „Săli de cinema”. Amplasamentul şi terenul aferent va fi predat către Compania Naţională de Investiţii, care implementează programul.

download (4)În luna februarie a acestui an, aleşii locali din Petroşani au aprobat participarea la subprogramul „Săli de cinema”, derulat de CNI. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, spune, însă, că pentru implementarea propriu – zisă a proiectului, CNI a solicitat trasmiterea unor documente suplimentare, dar şi emiterea unei hotărâri de consiliu distincte privind prevadrea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii, a amplasamentului Cinematografului „Victoria” şi a terenului aferent. În plus, primăria trebuie să se angajaeze că va asigura condiţiile pentru reabilitarea şi modernizarea fostei săli de cinema. Acestea sunt premisele pentru care s-a revenit asupra hotărârii de consiliu din luna februarie cu o altă decizie a aleşilor locali, care stabileşte punctual tot ce a solicitat CNI, inclusiv finanţarea din bugetul local a  cheltuielilor pentru servicii şi lucrări, respectiv 289, 316 mii lei.

Clădirea cinematografului, situată într-o zonă centrală a municipiului Petroşani, aproape de sediul administraţiei publice locale, se află într-o avansată stare de degradare după ce a fost abandonată ani de zile. În 2009, imobilul a trecut din proprietatea privată a statului şi administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” în domeniul public al municipiului Petroşani şi administrarea CL Petroşani. Doi ani mai târziu, însă, un om de afaceri din Petroşani a luat în concesiune prin licitaţie publică fostul Cinematograf Victoria pentru a-i reda funcţionalitatea. Pe lângă obligativitatea de a-i păstra obiectul de activitate timp de 5 ani, investitorul anunţa că vrea să deschidă şi o sală de bowling  cu două piste, o sală de jocuri, o casă de pariuri sportive şi un fast food.  Locaţia a fost curăţată, atât în exterior, cât şi în interior, iar apoi municipalitatea a decis să ia înapoi clădirea pentru a putea finanţa proiectul din fonduri europene.

Un proiect de peste 4 milioane de lei

 Practic, primăria vrea să aplice, în cadrul subprogramului „Săli de Cinema”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii, un subprogram nou care ar putea să redea strălucirea Cinematografului „Victoria” din Petroşani. În consecinţă, primăria a comandat efectuarea unui studiu tehnic, un proiect de reabilitare a conematografului, care indică cu exactitate ce trebuie făcut şi unde trebuie intervenit.  Documentaţia tehnico – economică elaborată pentru obiectivul de investiţii  „Reabilitarea şi modernizarea cinematografului Victoria din municipiul Petroşani” are la bază concluziile expertizei tehnice şi ale raportului de audit energetic întocmit la cererea municipalităţii. Pe de altă parte, pentru a putea fi inclus în programul derulat de CNI, sala de cinema ar urma să fie transmisă în folosinţă gratuită Ministerului Dezvoltării Regionale, prin CNI, pe toată durata construirii obiectivului. În schimb, municipalitatea se obligă să asigure finanţarea pentru racordurile la utilităţi, să asigure suprafeţele de teren necesare organizării de şantier, dar şi să menţină destinaţia obiectivului realizat şi să-l întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani.

 



« (Știre anterioară)