Redevenţe majorate pentru activităţile miniere

     Guvernul a anunţat că a “actualizat” valorile taxelor miniere cuvenite statului român din activitățile de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale desfășurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune.

capital0145_910d25Actualizarea nu reprezină, de fapt, decât o majorare a birurilor pentru exploatările miniere. Astfel, conform deciziei Guvernului, taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune se majorează de la 320 lei/kilometru pătrat la 341 lei/kilometru pătrat; taxa anuală pentru activitatea de explorare se majorează de la 1.280 lei/kilometru pătrat la 1.367 lei/kilometru pătrat; iar taxa anuală pentru activitatea de exploatare se majorează de la 32.000 lei/kilometru pătrat la 34.180 lei/kilometru pătrat. “Valoarea acestor taxe se actualizează cu rata inflației, prin Hotărâre de Guvern. Ultima modificare a acestor taxe s-a făcut prin Hotărârea Guvernului nr. 463/2013 privind reactualizarea valorii taxelor pentru activități miniere.
Se estimează că aplicarea noilor valori ale taxelor miniere de prospecțiune, de explorare și de exploatare a resurselor minerale va determina o creștere anuală a veniturilor bugetare cu 0,9 milioane de lei”, spun oficialii guvernamentali.

Milioane de lei plătite anual de CEH pentru taxele miniere

Pentru Complexul Energetic Hunedoara, însă, această actualizare a valorilor înseamnă, însă, taxe mai mari care se adaugă la cele deja existente, deloc de neglijat. Potrivit cifrelor oficiale, numai în anul 2014 CEH a achitat o redevenţă minieră în valoare de peste 17,660 milioane de lei. Pe lângă această redevenţă, mai există şi taxa de exploatare, care pentru CEH a însemnat alte 713.184 de lei pentru anul 2014.



(Următoarea știre) »