Romsilva priveşte cum dispar pădurile României dar nu cedează niciun hectar pentru proiectul din Parâng

      Pădurile României dispar sub ochii autorităţilor într-un ritm ameţitor. Aceleaşi autorităţi, însă, spun „NU” atunci când vine vorba să cedeze, contra unul alt teren, 43 de hectare pentru amenajarea unei instalaţii de transport pe cablu inclusă în proiectul de dezvoltare a Staţiunii Parâng.

89

Romsilva spune “NU” când vine vorba despre terenul împădurit solicitat de municipalitatea din Petroşani pentru continuarea lucrărilor de amenajare a domeniului schiabil din Parâng. Nu vrea cu niciun chip să renunţe la 43 de hectare, deşi, în tot acest timp, zilnic, din pădurile României dispar mult mai multe hecatre zilnic, prin defrişările ielgale. “Noi n-am primit, deocamdată, aprobare de la Romsilva să tăiem 43 de hectare de pădure , dar zilnic – din ce am văzut la televizor – se taie ilegal 57 de hectare. Deci, vă daţi seama dacă pentru un obiectiv care poduce plus valoare, are şi sens în redimensionarea unei activităţi într-o anumită zonă monoindustrială, nu s-a putut obţine această aprobare…ce să mai spunem. Procesul este suspendat pentru moment, dar va continua. Vrem să refacem documentaţia, să vedem ce mai vrea în plus Romsilva, ca să putem să rezolvăm problema”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. De precizat că procesul de pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia are la bază încercarea primăriei din Petroşani de a scoate definitiv din fondul forestier naţional circa 43 de hectare de teren, aşa încât să poată continua proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Administraţia publică locală a obţinut două decizii favorabile în procesul intentat Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, însă Înalta Cure de Casaţie şi Justiţie a răsturnat tot eşafodajul când a decis admiterea recursului declarat de Regia Naţională de Pădurilor – Romsilva împotriva sentinţei nr. 396 din 29 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Ca urmare, acasat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, unde procesul stagnează, la fel ca şi proiectul din Parâng.
Dacă Romsilva va câştiga în cele din urmă, iar Primăria Petroşani nu va obţine terenul în litigiu, în condiţiile în care proiectul a fost astfel conceput, edilii trebuie să găsească vreo 80 de hectare de teren să le dea la schimb celor de la Romsilva.
102_8396-660x330