Calendar Ortodox: Sfântul Luchilian

a5cfeb7eb858a454222c6a713718c016_M         Pe data de 03 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Luchilian. a trăit în vremea împăratului Aurelian, în secolul al III-lea. Mai înainte a fost preot idolesc, locuind aproape de cetatea Nicomidiei.

Intorcându-se spre credinţa lui Hristos si fiind adus înaintea comitelui Silvan, pentru ca să se lepede de Hristos şi să-şi ţină legea cea dintâi, a fost zdrobit la fălci şi bătut cu toiege şi spânzurat cu capul în jos.

După aceea aruncat în temniță în acest chip, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, închiși din același motiv – nelepadarea de Hristos.
Aici i-a întărit pe tineri, către nevoința muceniceasca, că să nu se înfricoșeze de chinurile și moartea pe care urmau să le primească.

Apoi a ieşit cu dânşii înaintea comitelui şi stând nemişcat în credinţa lui Hristos, a fost băgat într-un cuptor şi ars împreună cu tinerii aceia, dar pogorându-se ploaie de sus, a stins focul şi au ieşit sănătoşi.

Primind hotărârea cea de pierzare împreună cu tinerii a fost adus în Bizanţ din porunca comitelui.

Tinerilor le-au tăiat capetele, iar pe sfânt l-au spânzurat pe o cruce batandu-i-se piroane peste tot corpul si asa si-a dat sufletul la Dumnezeu.

Find acolo si Sf. fecioara Paula, care avea grija e ranile lor. Sfanta Paula a luat moastele lor si le-a purtat de grije.

Fiind ea prinsă a fost adusă către comit şi nevrând a jertfi idolilor, întâi au dezbrăcat-o şi au bătut-o cu bice, după aceea cu toiege dar prin arătare de înger s-a făcut sănătoasă.

Apoi find iarasi find adusa inaintea comitelui a fost din nou chinuita.

Sfanta Paula a luat moarte muceniceasca prin taierea capului.

In Biserica romano-catolica pe data de 03 iun – Sf. Carol Lwanga si Fer. Ioan al – XXIII – lea.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!

antenasatelor.ro

 

[slideshow_deploy id=’13836′]