Valea Jiului- zonă specială?

                Constituirea unei comisii speciale formată din oficiali guvernamentali de la mai multe ministere, asocierea primarilor într-o asociaţie de tipul ADI ori „declararea” Văii Jiului ca zonă specială, sunt trei dintre soluţiile care ar putea ajuta regiunea sudică a judeţului să de dezvolte economic.

download (2)Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, aflat în Valea Jiului la o întâlnire de lucru a cerut factorilor locali să se asocieze pentru a putea primi finanţare la programele mari de infrastructură ori alt în alt domeniu cum ar fi cel de ocupare a forţei de muncă. Totodată, în circa trei săptămâni ar urma să se decidă dacă Valea Jiului ar putea intra în regim de zonă specială pentru a primi bani europeni mai uşor. Nica va propune premierului Victor Ponta, constituirea unui comisii cu reprezentanţi de la mai multe ministere care au un cuvânt de spus în realizarea programelor pe care primarii din Valea Jiului le consideră prioritare. „ O să-i propun primului ministru constituirea unui grup de lucru, pentru că problema Văii Jiului nu poate fi abordată doar de o singură instituţie. Consider că toate ministerele responsabile care pot asigura aspectele tehnice pe care eu în calitate de ministru al Fondurilor Europene să le finanţez, necesită o abordare unitară. Suntem la începutul realizării ghidurilor de finanţare pe toate programele şi aşteptăm săptămâna viitoare (n.r. în această săptămână) o veste bună din partea Comisiei Europene, referitoare la aprobarea programelor operaţionale de infrastructură mare. (…) Cu siguranţă putem găsi surse de finanţare într-o manieră integrată, în care primarii să conlucreze împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, cu Universitatea şi factorii locali. Abordările punctuale nu pot duce la succes”, a declarat ministrul.

Acesta a vorbit şi de şomajul care este extrem de ridicat la nivelul Văii Jiului şi pentru ocuparea în special a tinerilor ar putea exista soluţii de finanţare. Practic ministerul ar plăti salariile şi contribuţiile acestor şomeri angajaţi de firmele din Valea Jiului, însă există o mare problemă identificată de Nica după discuţiile cu primarii. În Valea Jiului sunt puţine firme şi mai puţine care ar putea angaja un număr mare de şomeri.

[slideshow_deploy id=’13836′]

 

 



« (Știre anterioară)