Kosoni din aur, recuperaţi din Polonia

Muzeul Național de Istorie a României și-a îmbogățit colecțiile cu încă două monede dacice de tip download (8)Koson, din aur. Monedele au fost recuperare de autoritățile române în strânsă colaborare cu autoritățile polone și fac obiectul unei anchete derulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul braconajului arheologic din zona Sarmizegetusa Regia (Munții Orăștiei). Cele două monede au fost restituite de autoritățile judiciare polone către autoritățile române, fără compensație, una fiind recuperată de la o casă de licitații din Varșovia, iar altă, de la o persoană fizică din orașul polonez Poznan. Până în prezent s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenției UNIDROIT. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brățări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, 1.026 monede de aur de tip Koson, 256 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice.

Lor li se adaugă alte 38 monede grecești de aur de tip Lysimachos, emiși în secolele II-I a.C., la Tomis și Kallatis, un depozit de unelte și arme de fier, precum și 3663 monede de argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 și 2015.

În 2014 au fost recuperate din Italia, două loturi de monede din aur dacice alcătuite din stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele și titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Toate aceste monede extrem de rare au fost obținute în mod ilicit, de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în zona Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA.

În martie 2015 au fost, de asemenea, recuperate trei astfel de monede, cu sprijinul autorităților belgiene, organizându-se și o ceremonie de restituire a acestora, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

 

[slideshow_deploy id=’13842′]