După o viaţă în mină s-a dedicat sportului

     A muncit în mina de cărbune 25 de ani şi apoi s-a dedicat sportului. Obţine medalie după medalie la campionatele de atletism destinate veteranilor. Eugen Cârlejan are peste o sută de titluri de campion naţional, regional, internaţional sau balcanic, la concursurile sportive la care a participat.

11-eugen-carlejanEugen Cârlejan este aproape invincibil în întrecerile de atletism destinate veteranilor, în ciuda faptului că a muncit o viaţă întreagă în adâncul pământului. Campionul spune că mina l-a călit, l-a făcut să poată învinge chiar dacă nu întotdeauna credea că va putea face acest lucru. A ajuns să fie spaima atleţilor de la categoria sa de vârstă. De multe ori fără bani suficienţi pentru a-şi asigura şi cazarea înaintea competiţiilor, veteranul a îndurat, dar nu s-a dat bătut şi a învins aproape de fiecare dată.

Eugen Cârlejan a avut dintotdeauna o pasiune pentru sport, mai ales pentru atletism, dar pentru că trebuia să-şi întreţină familia a decis să muncească în minele de cărbune, la fel ca mai toţi bărbaţii din Valea Jiului. După ce şi-a făcut „stagiul” în mină şi a îndeplinit vârsta de pensionare, bărbatul nu s-a mulţumit să se retragă într-un colţ pentru linişte cum au făcut alţi camarazi.

„Am vrut să-mi realizez visul şi asta am făcut. Chiar dacă nu mai puteam participa decât la categoria veteranilor, îmi doream o medalie. Am început să mă antrenez de dimineaţa până seara doar pentru a câştiga aurul”, spune multiplul campion. Nu a fost uşor să ajungă la prima întrecere pentru că nu avea bani, iar cu pensia lui destul de mică nimeni nu-i dădea şanse de izbândă. „Am pus deoparte câte un leu, cum am putut şi, în cele din urmă, am reuşit să-mi cumpăr echipament de concurs şi biletul pentru deplasarea la competiţie. Am concurat de foarte multe ori cu campioni care se pregăteau de zor în cadrul unor cluburi renumite din străinătate şi erau susţinuţi financiar pentru a se bate la potenţial maxim, dar eu nu m-am dat bătut şi am reuşit să-i înving”, povesteşte Eugen Cârlejan. Şi, într-adevăr, a reuşit să „bată” campioni renumiţi şi nu doar la o probă ci chiar la mai multe. A obţinut medalie de aur chiar şi în capitala jocurilor Olimpice, la Atena. Cât îl ţin picioarele va alerga la toate întrecerile pentru veterani spune veteranul şi-i încurajează şi pe alţii să facă sport.

 

[slideshow_deploy id=’17217′]« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »