Creşteri salariale de până la 60% pentru bugetari

                     Bugetarii se pot aştepta la creşteri salariale de până la 50 sau 60 la sută, dacă valorile prevăzute în anexele actualului proiect al Legii salarizării se vor menţine neschimbate. Astfel, un profesor cu o carieră de 40 de ani ar putea ajunge să câştige în jur de 1.000 de euro pe lună. Printre marii beneficiari se numără şi foştii preşedinţi.

images (1)Un profesor debutant, cu studii superioare, care în prezent e încadrat cu un salariu de 1.195 de lei ar putea ajunge la un salariu brut de 1.923 de lei, dacă actualul proiect al legii salarizării nu va suferi modificări. În cazul unui profesor de gradul întâi, cu studii superioare şi o carieră de 40 de ani în spate, care în prezent câştigă 2.300 de lei, salariul ar putea urca la 4.500 de lei brut. De asemenea, în cazul unui învăţător sau educator cu o experienţă cuprinsă între 6 şi 10 ani, salariul ar putea urca la 2.223 de lei brut.

Creşterile prevăzute de actualul proiect sunt semnificative şi în cazul profesorilor universitari. Astfel, un rector universitar ar urma să aibă un salariu de 10.888 de lei, un decan ar urma să câştige 9.364 de lei, un şef de catedră ar fi încadrat cu 8.607 lei, iar un profesor universitar cu o experienţă în învăţământul superior cuprinsă între 15 şi 20 de ani ar avea un salariu lunar de .4.123 de lei. Potrivit proiectului, cele mai mari salarii din sectorul bugetar le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, premierul şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului – 21.500 de lei brut, însă surpriza este că şi foştii preşedinţi vor avea parte de indemnizaţii însemnate.

Traian Băsescu, de exemplu, care în prezent are o pensie de 2.580 de lei şi o indemnizaţie de fost preşedinte de 5.030 de lei, va beneficia de o majorare a indemnizaţiei la 6.300 de lei, plus pensie specială de fost parlamentar, cu două mandate, care va ajunge la 2.200 de lei. Proiectul de lege prevede cinci categorii de salarizare, fiecare cu un plafon minim şi unul maxim între care nivelul salariului poate varia. Criteriile luate în calcul la încadrare ţin de cunoştinţele şi experienţa angajatului, de creativitatea acestuia, impactul deciziilor sale sau condiţiile de muncă.

Idee: Guvernul şi-a propus să crească fondul de salarii pentru bugetari cu 30%, anul viitor. Pentru anul în curs, fondul de salarii a este 49 de miliarde de lei. În 2016 acesta ar putea creşte la 58 de miliarde.

[slideshow_deploy id=’17454′]

https://jurnalul.ro/