Podoabe dacice recuperate din Germania

podoabe                      Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistență judiciară internațională din München — Republica Federală Germania, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum și o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o grupare infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin Interpol. Tezaurele au format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților, fiind identificate și indisponibilizate la două case de licitații din München — Germania, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Loturile de podoabe și monede au fost predate reprezentantului Ministerului Culturii la Consulatul General al României din München, iar la data de 21 iulie 2015 au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Conform experților ‘toate artefactele studiate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint — fibule, inele, colane, lanțuri centură, pandantive — iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice și specifice geto-dacilor din secolele II a. Chr — I p. Chr., iar proveniența lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ și se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale — fier, lut ars, os. Piesele analizate aparțin cu siguranță unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor. Obiectele expertizate aparțin Patrimoniului Cultural Național și trebuie incluse în categoria Tezaur’.