Arsenie Boca, un business de 25 de milioane de euro pe an: Duhovnicul, transformat într-o afacere de care profită biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină

              Arsenie Boca, un business de 25 de milioane de euro pe an. Deşi nu a fost canonizat de biserică, mediatizarea de care a avut parte duhovnicul post mortem şi mai ales minunile sale l-au transformat într-un fenomen social de masă şi mai ales într-o afacere de care profită acum biserica, micii afacerişti şi chiar oamenii din localitatea sa de baştină.

BOCA90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, potrivit unui sondaj. Ceea ce nu se poate spune de exemplu despre Elvis Presley.

Considerat de ucenicii săi unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX şi supranumit Sfântul Ardealului, la mormântul lui Arsenie Boca vin să se roage în fiecare an peste 800.000 de pelerini, care plătesc, în medie, peste 100 de lei pentru o excursie de două zile. La acest nivel, încasările, numai din pelerinaje, pentru un an întreg se ridică la peste 18 milioane de euro, bani care intră în buzunarele firmelor organizatoare de pelerinaje şi a hotelierilor din zona Hunedoara – Prislop.

Surse din zona pieţei de carte religioasă susţin că peleinii care merg anual la Prislop nu sunt „clienţi unici”, doar un grup de aproximativ 30.000 de persoane este dedicat tot timpul fenomenului. Cererea de pelerinaje către Prislop a mai format un curent. Mici companii de turism, companii de transport şi chiar grupuri de credincioşi au sute de oferte de excursii special organizate pentru pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca.

Din informaţiile care sunt disponibile pe paginile de internet ale celor care transportă pelerini, atât la mormântul părintelui, cât şi la alte obiective religioase de pe traseu, o excursie de două zile, cu transport şi cazare, costă între 60 şi 180 de lei, în funcţie de distanţă, dar şi de locul de plecare. Unul dintre organizatorii de astfel de excursii spune că într-un weekend obişnuit se pot înregistra în jur de 10.000 de pelerini, zilnic, însă dacă sfârşitul de săptămână coincide cu o sărbătoare religioasă importantă, numărul celor care vin să se închine la mormântul lui Arsenie Boca poate să depăşească şi 80.000 de persoane în două zile.

„Succesul” dacă poate fi numit aşa, de care beneficiază memoria lui Arsenie Boca e uşor de înţeles: Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP pentru jurnaliştii de la Adevărul, 90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, faţă de doar 8,4% care nu au auzit.

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr şi 5,3% spun că reprezintă ideea de credinţă.

[slideshow_deploy id=’13842′]

sursa:onlinereport.ro



« (Știre anterioară)