În loc de petreceri câmpeneşti, ceremoniale de depuneri de coroane de flori

               S-au dus vremurile în care minerii din Valea Jiului petreceau de ziua lor cu mici, bere şi spectacole de muzică, de regulă populară. În ultimii ani totul a devenit mult mai solemn, iar petrecerile câmpeneşti au fost înlocuite de ceremoniale de depuneri de coroane de flori.

 

cristi-coroaneLa Petroşani, administraţia publică locală a pregătit un astfel de eveniment care va avea loc, la ora 9.00, la statuia minerului din Parcul „Carol Schreter” din municipiul Petroşani.

Şi la Vulcan  va fi marcată Ziua Mierului tot printr-u ceremonial de depuneri de coroane de flori, prganizat de municipalitate la Statuia Minerului, iar de aici politicienii vor „fugi” la Lupeni, acolo unde sunt programate cele mai ample manifestări, în condiţiile în care aici a fost „polul” amplelor mişcări din zilele de 5 şi 6 agust 1929, când minerii şi-au cerut şi susţinut drepturile cu preţul vieţii. Astfel, la Mina Lupeni ortacii care şi-au dat viaţa pentru drepturile lor vor fi omagiaţi, printr-un ceremonial de depunere de coroane de flori la “Uzina electrică”, dar şi la Monumentul Lupeni ’29, din localitate.

Potrivit datelor istorice, greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni. Un protest cu un deznodământ tragic, în condiţiile în care 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist de la acea vreme să reprime mişcarea muncitorească, mulți dintre ei împușcați fiind în spate.

 

 

 

[slideshow_deploy id=’17450′]