Nu scapă de probleme. Încă un dosar pe numele foştilor şefi ai CNH

    Nu reuşesc nicicum să scape de probleme, care se ţin scai de ei. Foştii responsabili ai Companiei Naţionale a Huilei Petroşani – firmă aflată acum în lichidare – s-ar putea alege cu un nou dosar în instanţă, ca urmare a raportului Curţii de Conturi din anul 2012.

Deja, pe această speţă, există două dosare pe rolul instanţelor de judecată, în care este chemată în judecată fosta conducere a CNH. Unul dintre dosare a fost deschis chiar de şefii minerilor, care au contestat raportul Curţii de Conturi, iar acum se află în pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. Al doilea poces a fost pornit de lichidatorul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, speţă care se află pe rolul Tribunalului Hunedoara. Al treilea dosar ar putea fi deschis de foştii subordonaţi ai lui Constantin Jujan, găsiţi la rândul lor responsabli pentru prejudiciul calculat de Curtea de Conturi şi care spun că nu aveau în niciun caz putere decizională şi nu au făcut altceva decât să pună în aplicare un contract semnat şi parafat de administraţia CEH ca urmare a licitaţiilor organizate de Serviciul Comercial. Aceştia aşteaptă să vadă care va fi decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi apoi vor decide paşii pe care îi vor urma şi dacă se îndreaptă în instanţă împotriva lui Constantin Jujan – fost director general al CNH la acea vreme, sau Mihai Stoicescu –director comercial al Companiei.

 

Ce spunea raportul şi cum se justifica Jujan

 

jujan-450x330De precizat că fostei echipe de conducere de la Compania Naţională a Hulei i se impută, în principal, preţul mult prea mic de vânzare a huilei, care era însă controlat de ministerul de resort,  precum şi un contract încheiat pentru serviciile de curăţenile la unităţile miniere şi sediul administrativ, prejudiciul calculat de inspectorii de control fiind considerabil. Au mai fost constatate şi alte nereguli, însă sumele ce trebuiau recuperate au fost mult mai mici şi, în parte, deja achitate, potrivit unor informaţii. Numai că prețul de vânzare, mult sub cel de producţie a fost mereu o problemă ridicată de şefii minerilor din CNH, iar la vremea respectivă Constantin Jujan sublinia acest aspect. „Nu este nicio noutate, CNH vinde din 1990 sub costurile de producție, huilă. Am explicat mereu că a fost o perioadă, până în 2006, când prețul era reglementat de Consiliul Concurenței. Eu am preluat pe perioadă mandatului meu un preț de 58 de lei la gigacalorie și am ajuns la 67 de lei, asta în condițiile în care în februarie am avut un preț de 75 de lei pe Gcal, după ce am semnat un protocol cu sindicatele și ministerul. Toate negocierile pentru preț au fost purtate la minister, în prezența celor de acolo și a Agenției de Reglementare a Prețului în Energie.  Prețul e acceptat de minister, nu poate să crească  prea mult, pentru că altfel se reflectă în prețul MWatt-ului de energie”, preciza Constantin Jujan, fost director general al CNH Petroșani în perioadă controlului. Cît priveşte diferenţele mari de preţ pentru serviciile de spălătorie, calculate la aproape 500.000 de lei, Jujan a precizat că există diferenţe clare între salopetele curate şi cele murdare. “Curtea de Conturi are alte date cu privire la cantitãţile ce au fost spãlate. Eu fac precizarea cã am asigurat cadrul în care sã se facã acest lucru. Este un contract si preţurile sunt mai mici decât în trecut. Contractul a fost disociat între spãlarea salopetelor şi curãtenie. (…) Raportul se referã strict la cantitãţile de echipament care a fost acceptat.  Ce considerati echipament care se spalã: cel care intrã murdar, noroit şi ud la spãlat, ori cel care iese uscat de la spãlat, pentru cã aici e diferenţa de cantitate”, a explicat la momentul respectiv Constantin Jujan.

Încă pe rolul instanţei de judecată

 În dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în care fosta conducere a CNH contestă raportul şi suma caculată ca prejudiciu a fost solicitată şi întocmită şi o expertiză de specialitate, prin care o parte a sumelor imputate fostei conduceri de inspectorii Curţii de Conturi nu s-ar mai regăsi. Până când, însă, nu se va pronunţa instanţa de judecată, nu se poate vorbi nici despre întinderea totală a daunei şi nici despre vinovăţii certe. Totuşi, potrivit prevederilor legale, toţi cei indicaţi în raportul Curţii de Conturi au fost chemaţi în judecată de lichidatorul CNH – Expert Insolvenţă SPRL – şi într-un alt proces care are ca obiect acţiunea în răspundere patrimonială, cauza fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’19376′]