Patologia de calculator te afecteaza fara sa stii! Ce inseamna si cum se manifesta

         Patologia de calculator este un termen care face referire la felul in care se manifesta organismul uman la persoanele care privest monitorul pentru o perioada de timp indelungata, zilnic.

dependenta_de_web_90289000

Boala in sine apare cel mai des la persoanele care se expun in fata monitorului mai mult de 10-12 ore pe zi iar sindromul in sine a fost denumit de medici Sindromul privitului la calculator (Computer vision Syndrome). Un studiu realizat de Asociatia Optometrical din SUA a conchis totodata ca 75 % din persoanele care lucreaza zilnic in fata monitorului au diverse probleme.

Cele mai intalnite probleme sunt caracteristice Sindromului privitului la calculator. Primele simptome sunt: durerile de cap, usturimea si inrosirea ochilor, vedere incetosata, neclara, dureri ale musculaturii cefei si spatelui, oboseală oculara, dificultati de acomodare virtuala, tulburări de atentie.

Afectiunea oculara

Aceste simptome apar ca urmare a modului diferit de perceptie a caracterelor (literelor) de pe monitor si a simbolurilor tiparite. Caracterele terminalului video nu au același contrast pe tot ecranul. Intensitatea pixelilor e maxima in centru si diminuata catre marginile ecranului, ceea ce solicită o acomodare prelungita din partea cristalinului ochiului.

Totodata, privitul la monitor produce o scadere a frecvenței clipitului, iar ochiul devine mai uscat. Pentru a se hidrata, ochiul trebuie sa clipeasca cel putin o data la 30 secunde. Exista un film lacrimal care protejeaza vederea si care este grav perturbat în timpul folosirii indelungate a calculatorului. De cate ori clipim, glandele lacrimale actioneaza ca o pelicula la nivelul corneei, hidratand-o. Când ochiul priveste fix, fara sa clipeasca, el nu mai este umezit si apare senzatia de uscaciune si iritare, adica ceea ce medicii numesc Sindromul de ochi uscat. Se recomanda in aceste situatii folosirea de 3-4 ori pe zi a lacrimilor artificiale pentru lubrifierea si protectia ochilor.

Oftalmologii mai atrag atenția si asupra tulburarilor functionale oculare: jena, oboseala si spasmul ocular. Acesta din urma apare din cauza distantei de numai 30-40 cm dintre ochi si monitor. Ochiul ramane blocat in vederea de aproape, iar cand priveste in departare nu mai vede normal, ci incetosat.

Metode de prevenire

Specialistii incurajeaza persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului sa ia pauze de 10 minute la fiecare ora. In timpul acestor pauze este indicat ca persoanele respective sa faca exercitii fizice usoare (intinderi, flexii) pentru a actiona circulatia sangelui. Totodata, campul vizual trebuie orientat catre un orizont deschis pentru a reda ochilor capacitatea de a focaliza si defocaliza in timp real.

Totodata, este indicat ca persoanele in cauza sa duca o viata activa in putinele ore pe care le au liber. Este necesar sa faca sport si sa evite sa se uite la TV.

[slideshow_deploy id=’19376′]

Sursa:https://lyla.ro/