Popas turistic. Lacul Mija, perla din inima munţilor

Muntele Parâng, eternul străjer al Văii Jiului, te poartă pe cărări sălbatice şi te primeşte în inima lui asemeni unei gazde bune.

Lacul mijaUrmând traseul montan, bine delimitat de echipajele de salvamontişti, descoperi plăcerea de a păşii printre nori, iar bucuria sufletului nu se opreşte aici. Peisajul este unul desprins parcă din poveşti şi în acelaşi timp te duce cu gândul la isoria încărcată a neamului românesc care, adesea şi-a găsit refugiul, din calea cotropitorilor, în inima munţilor.

Pe traseul care duce spre lacul Mija, întâlneşti mulţi iubitori ai muntelui, drumeţi care rătăcesc pe cărări de munte pentru a lua o gura zdravănă de aer curat şi care, evadaţi din zumzetul cotidian, se bucură de câteva clipe de linişte.

Situat la o altitudine de 1980 m, lacul Mija este cunoscut şi sub denumirea de Tăul de la Lunci sau Lacul Zăvoiele.

cascadaParcurgând traseul de la locul de unde te lasă telescaunul până sus la lac, păşind pe cărări stâncoase, de jur împrejur vezi doar versanţi abrupţi şi păduri, parcă neatinse de vreme. Trecând de toate aceste obstacole ale naturii, căci ai impresia că lacul este perla muntelui, atât de bine este protejat de marele străjer, ai bucuria să decoperi un lac cu apă cristalină şi rece ca gheaţă. O adevărată oază pentru trecători.

După aprozimativ 2 ore de mers pe jos, apa lacului este un real energizant şi este suficient doar să-ţi scalzi puţin picioarele, căci de scăldat nu se prea pune problema.

MijaPe malul lacului decoperi un loc ideal pentru a asculta liniştea, pentru a medita sau pur şi simplu, decoperi plăcerea de a fi una cu natura, o natură în sânul căreia simţi că nimeni şi nimic nu te poate atinge. Pereţii muntoşi, care îngrădesc lacul Mija, îţi lasă impresia că sunt  ziduri ale unei cetăţi, pregătite să nu cedeze niciodată.

După un astfel de popas, drumul de întors până la telescaun decurge, parcă, mai uşor. Muntele îţi transmite din energia lui şi te face să pluteşti cu gândul câtre o lume mai bună, căci de acolo de sus creaţia Divină se vede altfel.

Munţii Parâng fac parte din lanţul Carpaţilor Meridionali şi fac parte din grupa muntoasă Parâng-Mija1Şureanu-Lotrului, fiind cea mai mare grupă, ca suprafaţă, dintre masivele muntoase ale României.

 

 

 

 

 

 

 

Traseu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’19661′]