Termocentralele Mintia şi Paroşeni aşteaptă toamna pentru a vedea dacă mai pot funcţiona

Judecătoria Petroşani a fixat primul termen de judecată în procesul dintre Complexul Energetic Hunedoara şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara abia pentru data de 28 octombrie. După această dată se va şti dacă Termocentralele Mintia şi Paroşeni îşi sistează activitatea până la conformarea la cerinţele de mediu ori îşi va putea continua activitatea, la fel ca şi până acum.

download (1)Oficialii CEH cer în instanţă anulare procesului verbal de contravenţie din data de 23.06.2015 prin care s-a dispus sistarea activităţii la Sucursala Electrocentrale Deva şi SE Paroşeni. Oficialii CEH precizau la momentul respectiv că procesul verbal întocmit de comisarii Gărzii de Mediu nu produce efecte juridice în condiţiile în care a fost contestat în instanţă, astfel că ambele termocentrale pot funcţiona în continuare până la o soluţie definitivă a instanţei, asta deşi există voci care îi contrazic.

În luna iunie, Garda de Mediu a decis suspendarea activităţii la cele două termocentrale incluse în CEH din cauză că nu s-au conformat normelor de mediu în vigoare. Comisarii de mediu au precizat că, în vederea obținerii Autorizației Integrate de Mediu, la Mintia este necesară realizarea investițiilor ce decurg din respectarea Directivei 2001/80/C pentru cele trei instalații mari de ardere (IMA1, IMA2, IMA3), respectiv reabilitare electrofiltre, reabilitare azătoare cu NOx redus. De asemenea, pentru Mintia s-a decis aplicarea unei sancţiuni în valoare de 60.000 lei pentru că unitatea funcționează fără a deține autorizație integrată de mediu. La Paroşeni, în schimb, trebuie finalizată investiţia privind desulfurarea gazelor de ardere, care este realizată în proporţie de peste 88 la sută, respectiv schimbarea tehnologiei de colectare, transport și depozitare a zgurii și cenușii, care este realizată de asemenea în proporţie de aproximativ 55%. Investiţia de aici s-a blocat din cauză că CEH nu a achitat TVA-ul către constructor, dar, odată cu efectuarea plăţilor, lucrările se pot relua în orice moment.

Închiderea celor două termocentrale ar reprezena cântecul de lebădă pentru compania energetică, dat fiind faptul că veniturile principale pentru derularea activităţii CEH vin din vânzarea de energie.

[slideshow_deploy id=’19658′]



« (Știre anterioară)