Proprietarii imobilelor expropriate de pe autostrada Lugoj – Deva vor fi despăgubiţi

           Peste 770.000 de lei alocă Guvernul pentru despăgubirile generate de exproprierile unor imobile situate pe amplasamentul suplimentar al Autostrăzii Lugoj-Deva.

În total, este vorba de 1582 de imobile, reprezentând terenuri extravilane, în suprafață totală de 878.164,82 metri pătrați. Proprietățile se află pe raza localităților Dumbravă, Făget, Margina din județul Timiș și localităților Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia și Brănișca, din județul Hunedoara. În acelaşi timp, Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere a acestor immobile.

deva_0

Reprezentanţii Executivului spun că “suma de 773.000 de lei necesară despăgubirii imobilelor a rezultat ca urmare a Raportului de expertiză întocmit de către un expert autorizat al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), conform Legii 255/ 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean sau local, cu modificările și completările ulterioare, precum și normelor metodologice de aplicare a acesteia.Menționăm faptul că pe coridorul de expropriere nu există imobile care ar putea constitui monumente istorice/ zone de protecție a acestora”.

De precizat că hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării Autostrada Lugoj-Deva a fost luată de Guvern în decembrie 2010, prin Hotărârea Guvernului nr. 1232/ 2010. Ulterior, în 2012, aceasta a fost modificată. În 2010, Guvernul a aprobat planul de amplasament aferent Lotului 1 și a fost declanșată procedura de expropriere pentru acest lot pentru proprietățile situate pe raza localităților Lugoj, Balinț, Belinț, Bethausen, Traian Vuia, Mănăștiur și Dumbrava. Ulterior, lista de exproprieri a fost completată cu imobile din Lugoj și Coșteiu. Suma aferentă despăgubirilor pentru tot Lotul 1 a fost de 950.720 lei. O nouă completare, de 147.000 lei, s-a făcut în 2012, an în care a fost suplimentată lista de exproprieri pentru Loturile 2,3 și 4 pentru imobile situate pe raza localităților Făget, Margina, Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănișca și Șoimuș. Cuantumul total al despăgubirilor a fost estimat la 5,19 milioane lei.

Lungimea viitoarei autostrăzi va fi de 99,5 km, lucrările fiind împărțite pe patru loturi, respective Lotul 1 Traian Vuia — Sanovita, cu o lungime de 27,4 km; Lot 2 Cosevita — Traian Vuia, 28,6 km; Lot 3 Ilia — Cosevita, 21,2 km şi Lot 4 Șoimuș — Ilia, 22,1 km.

[slideshow_deploy id=’13836′]