Peştii au murit din cauza lucrărilor la podul de la Jieţ

Nu a  fost o mână criminală care să arunce substanţe nocive în apă, nu a fost o tentativă de braconaj, ci peştii de pe Jieţ au murit pur şi simplu asfixiaţi.

jiet

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar – Veterrinare Hunedoara au finalizat analizele peştilor morţi, iar rezultatele converg către ipoteza lansată încă din primul moment, care indică posibila vinovăţie la lucrările efectuate în albia râului. „În urma examenului de laborator nu s-a evidenţiat absolut nimic microbiologic. Rămâne valabil ce au descoperit colegii mei la examenul anatomopatologic, respectiv mâl şi pământ depus pe branhii. Peştii au murit asfixiaţi, probabil din cauza lucrărilor care se efectuează în zonă”, a declarat dr. Leontin Laslău, purtător de cuvânt al DSVSA Hunedoara.

Reamintim că, în urmă cu aproape două săptămâni, mai mulţi peşti morţi au fost găsiţi plutind morţi în Jieţ. Problema a fost semnalată de un localnic, care i-a alertat pe cei de la Ocolul Silvic Petroşani. Toţi factorii responsabili s-au pus în mişcare şi a  fost declanşată şi o anchetă pentrua  stabili cauzele acestui incident periculos. Acolo, firma Masa Adrigela lucrează la construcţia unui nou pod, după ce puntea veche a fost distrusă de viitura de anul trecut, iar beneficiarul lucrării este Primăria Petrila. Lucrarea a fost avizată de cei de la Apele Române, care au luat, la rândul lor, măsuri de urgenţă după descoperirea peştilor morţi, chiar dacă opinau că între lucrările defsăşurate pe albia Jieţului şi moartea peştilor nu ar fi o legătură de cauzalitate. Astfel, firmei care execută lucrarea i s-a pus în vedere să mute organizarea de şantier din albia majoră, astfel încât să nu mai existe niciun fel de problemă. De asemenea, li s-a pus în vedere să nu deverseze absolut nimic în apă. Tot ca măsură de precauţie, în primele ore de după semnalatea incidentului, ApaServ Valea Jiului SA a decis oprirea staţiei de tratare de pe Jieţ, care a fost repornită doar după ce analiza probelor de apă a arătat că nu prezintă niciun pericol pentru consumatori.

[slideshow_deploy id=’13837′]