Instanţa a decis: Nu foştii şefi ai CNH sunt responsabili pentru preţul de vânzare a cărbunelui

Nu foştii şefi ai Companiei Naţionale a Huilei sunt responsabili pentru preţul mic de vânzare a huilei energetice, a stabilit instanţa de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia, potrivit unor surse din proces.la Alba Iulia s-a judecat contestaţia depusă de foştii şefi ai minerilor la procesul verbal de constatare întocmit de Curtea de Conturi.


Inspectorii Curţii de Conturi sunt cei care au pus în sarcina vechii conduceri a Companiei Naţionale a Huilei Petroşani preţul mic de vânzare a cărbunelui în comparaţie cu preţul real cnh21_18382200de producţie şi au calculate diferenţa ca prejudiciu, imputat factorilor decizionali de la acea vreme.

O problemă spinoasă, mult discutată ani de zile la toate palierele, în condiţiile în care reprezentanţii CNH au solicitat mereu un preţ mai mare tocmai pentru a elimina din pierderi. Numai că inspectorii Curţii de Conturi nu au ţinut cont de argumente, au tras linie, au adunat şi i-au pus la plată pe cei care au condus destinele CNH. Cronologic vorbind, imediat după ce USL-ul a preluat guvernarea, Ministerul Economiei condus la acea vreme de Daniel Chițoiu a “descoperit” că huila este vândută la un preț sub cel de cost şi a considerat că, în acest fel, societatea a fost “devalizată”. Imediat după a venit şi raportul oficial al Curţii de Conturi, contestat în instanţă de foştii şefi ai CNH – găsiţi responsabili – dar şi de lichidatorul CNH, Expert Insolvenţă SPRL. Fostul director al CNH de la acea vreme, Constantin Jujan,a  motivat astfel acţiunea în instaţă: „Nu este nicio noutate, CNH vinde din 1990 sub costurile de producție, huilă. Am explicat mereu că a fost o perioadă, până în 2006, când prețul era reglementat de Consiliul Concurenței. Eu am preluat pe perioadă mandatului meu un preț de 58 de lei la gigacalorie și am ajuns la 67 de lei, asta în condițiile în care în februarie am avut un preț de 75 de lei pe Gcal, după ce am semnat un protocol cu sindicatele și ministerul. Toate negocierile pentru preț au fost purtate la minister, în prezența celor de acolo și a Agenției de Reglementare a Prețului în Energie.  Prețul e acceptat de minister, nu poate să crească  prea mult, pentru că altfel se reflectă în prețul MWatt-ului de energie”. Iar magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, unde s-a judecat procesul pe fond, le-a dat dreptate, potrivit unor surse bine informate şi a respins constatarea CRR, luând astfel de pe umerii foştilor şefi ai CNH această responsabilitate.

[slideshow_deploy id=’19661′]