Geologi bulgari şi rangeri islandezi s-au bucurat de frumuseţea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului

50 de profesori universitari, studenți și geologi, membri ai Societății Geologice Bulgare, au vizitat timp de două zilele Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București. Anual, ei fac excursii în teren pentru a pentru a vedea la fața locului formațiuni geologice importante din țările balcanice, iar anul acesta au ales să vină în România, la invitaţia administraţiei Geoparcului.

geologi-bulgari_Centrulde-stiinta-si-arta-Berthelot

Participanţii reprezintă diverse instituţii de importanţă majoră în Bulgaria printre care se numără Universitatea de Mine şi Geologie „St. Ivan Rilski”, Universitatea „St. Kliment Ohridsky” din Sofia, Institutul Geologic „Strashimir Dimitrov” al Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, Muzeul Naţional „Omul şi Pământul”, Ministerul Energiei din Bulgaria precum şi diverse companii private.
Pe parcursul celor patru zile, ei au vizitat depozitele fosilifere de pe Valea Dinozaurilor de la Sînpetru, Biserica din Densuș, punctele de vizitare ale Geoparcului din localitățile Hațeg, Sînpetru și General Berthelot şi au parcurs poteca tematică “Drumul vulcanilor” dintre Densuș și Răchitova.

geologi-bulgari_Valea-Dinozaurilor

Vizita s-a concretizat și într-un schimb de experiență în ceea ce privește structura și organizarea unui geoparc, ținând cont de faptul că o zonă din Bulgaria aspiră la statutul de membru al Rețelei Europene și Globale (UNESCO) a Geoparcurilor. Reprezentanții bulgari au fost impresionați de entuziasmul echipei Geoparcului și de modul în care a reușit să implice autoritățile și comunitățile locale în susținerea şi dezvoltarea acestei structuri, dar și de punctele de vizitare realizate cu ajutorul voluntarilor.
“Vizita în Geoparcul Dinozaurilor din Hațeg a reprezentat o bună oportunitate de a face un schimb de experiență cu colegii români în domeniul geoconservării și în cel al managementului unui geoparc. Această experiență ne va fi foarte utilă pentru viitorul geoparc Belogradchik, dar și pentru inițiative viitoare ale altor zone din Bulgaria care tind la statutul de geoparc membru al Rețelei Europene și Globale. Sperăm ca această vizită să fie începutul unei viitoare colaborări între comunitățile de geologi din Bulgaria și România în ceea ce privește geologia și geoconservarea”, consideră prof. dr. Dimitar Slavchev de la Universitea de Mine şi Geologie “St. Ivan Rilski”.

geologi-bulgari_vizita-in-teren (1)

Oaspeţi în Geoparc au fost şi 6 rangeri din Islanda. Ei au participat la proiectul ”Convieţuire durabilă om-natură în Retezat Nord şi comunităţile limitrofe”, iniţiat de Asociaţia Rangerilor din România în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Asociaţia Rangerilor din Islanda. Cei 6 rangeri islandezi s-au declarat impresionaţi de vizită şi au declarat că atât Retezatul cât şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului se numără printre destinaţiile lor preferate din România, unde şi-au propus să se întoarcă împreună cu familiile şi prietenii.

Prezenţa cele două grupuri de specialişti din străinătate continuă seria schimburilor internaţionale de experienţă care au avut loc în ultimii ani în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi contribuie la promovarea în străinătate a unuia dintre cele mai interesante locuri din România.

[slideshow_deploy id=’13837′]