Începe campania de vaccinare antigripală!

 

Vaccinaţi-vă antigripal dacă vreţi să scăpaţi de neplăcerile acestei afecţiuni, mai ales că iarna bate la uşă. Aceasta este recomandarea medicilor, care trag atenţia că, în sezonul rece, circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei.

vaccin1

Campania de vaccinare antigripala gratuita se  va demara în judetul Hunedoara luni, 12.10.2015, cand medicii de familie sunt rugati sa ridice dozele de  vaccin antigripal sezonier. DSP Hunedoara a primit de la Ministerul Sanatatii 6210 doze vaccin antigripal sezonier din care 150 doze vaccin antigripal sezonier pentru Directia Medicala M.A.I. Astăzi, Directia de Sănătate Publică a judetului Hunedoara a trimis autoturismul special dotat cu instalatie care asigura temperatura constanta necesara pentru trasportul dozelor de vaccin antigripal de la depozitul  CM Unifarm SA Bucuresti. DSP jud. Hunedoara a solicitat, conform cererilor primite de la unitatile sanitare si medicii de familie, un numar de 43 600 de doze de vaccin antigripal.

In acest an Ministerul Sanatatii a achizitionat o cantitate de 500.000 de doze de vacccin antigripal sezonier pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS), respective persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice; emei gravide; personalul medical; persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala; persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Prima transa de vaccin antigripal sezonier insemnand o cantitate de 299.989 a fost repartizata tuturor Directiilor de Sanatate Publică judetene.

Cum putem preveni îmbolnăvirile

 Reprezentanţii DSP Hunedoara vă fac şi câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii sau a gripei.

Iată cum ne putem feri de îmbolnăvire:

* Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii)

*Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

*Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

*Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

*Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

*Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem dacă ne-am îmbolnăvit!

Dacă totuşi am contractat o afecţiune respiratorie sau gripă iată ce trebuie să fcem, potrivit DSP Hunedoara:

*La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

*În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

*Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice, spun medicii. Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

[slideshow_deploy id=’19659′]

 



(Următoarea știre) »