Salvamontiştii rămân fără grupe speciale

Salvamontiştii nu pot fi încadraţi în grupele speciale de muncă, în ciuda condiţiilor extrem de dificile în care îşi desfăşoară activitatea. De vină este legislaţia din domeniu, susţine.

salvamont

În judeţul Hunedoara sunt 70 de salvatori montani, dar numai 17 sunt angajaţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. Restul sunt voluntari, dar asta nu îi împiedică cu nimic să participe la acţiunile de salvare montană, ca şi cum acesta ar fi locul lor de muncă principal. Este vorba de pasiune, de responsabilitate, cuvinte care la poalele muntelui pot să nu aibă prea multă însemnătate, dar acolo, sus, pe culmile montane, într-o acţiune de salvare pot însemna totul. Atât pentru ei, cât şi pentru persoana a cărei viaţă este de multe ori în mâinile lor. Nu există zi, noapte, timp frumos sau iarnă grea, există doar misiuni de salvare, vara sau iarna, pe timp frumos sau chiar din avalanşă. Şi totuşi, în ciuda condiţiilor deosebite în care îşi defsăşoară activitatea, salvamontişti nu pot fi încadraţi în grupe speciale de munncă. Deputatul hunedorean Carmen Hărău a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice, Rovana Plumb, un memoriu în acest sens şi i-a cerut oficialului guvernamental un punct de vedere în acest sens. Carmen Hărău a precizat că salvatorii monatni se pot pensiona doar la 65 de ani în condiţiile actuale şi  a dat exemplul salvatorilor minieri, care beneficiază de condiţiile de pensionare în grupă specială. În prezent, mai mult de jumătate dins alvatorii montani din Romînia au peste 45 de ani şi, în scurt timp, vor fi cei mai bătrâni din Europa, se arată în memoriul înaintat ministrului Rovana Plumb.

Numai că răspunsul este fără echivoc: situaţia nu se poate rezolva legal, iar salvamontiştii nu pot fi încadraţi în grupe speciale pentru a putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Condiţiile speciale de muncă au înlocuit vechile grupe I, II şi III de muncă şi, iniţial, locurile de muncă cu condiţii speciale au fost nominalizate expres şi limitativ de către legiuitor.Ulterior, legea a suferit modificări, însă după încadrarea iniţială în condiţii deosebite, reînnoirea avizului a fost posibilă numai pentru angajatorii care au deţinut avizul de reînnoire şi care nu au realizat, până la termenul prevzut potrivit prevederilor legale, măsurile necesare în vederea normalizării condiţiilor de muncă pentru locurile de muncă încadrate în condiţii depsebite, după cum se arată în răspunsul Ministerului Muncii. În plus, de la 1 ianuarie 2011 sistemul public de pensii ste reglementat de Legea 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care reglementează expers locurile de muncă în condiţii speciale. De asemenea, ministerul pferă o serie de explicaţii bazate pe litera legii, pentru ca finalul să fie exprimat scurt şi concs: salvamontiştii nu se încadrează în perevederile legale. „Activitatea desfăşurată de salvamontişi nu a  beneficiat de încadrare în grupă superioară de muncă pentru perioadele de activitate desfăşurate până la data de 1.04.2001. Având în vedere cele menţionate, considerăm că nu există temei legal pentru noi încadrări în condiţii speciale/ condiţii deosebite de muncă, întrucât nu au fost respectate cerinţele de legalitate în ceea ce priveşte metodologia şi criteriile prevăzute de HG nr. 1025/ 2003”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii.

[slideshow_deploy id=’13836′]