Regal folcloric la festivalul-concurs „Rapsodia Munţilor” de la Petrila

Cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs de muzică populară „Rapsodia Munţilor”, derulat în acest an, la nivel județean, a adus duminică 8.11.2015 pe scena Casei de Cultură ,,Ladislau Schmidt” Petrila. zeci de copiii și tinerii care au încântat cu farmecul caracteristic satului românesc, amintint numerosului public iubitor de folclor că noi, românii, avem un tezaur folcloric remarcabil.

12196002_410208402520749_7628186899959995478_n

Potrivit organizatorilor, toți concurenții au dovedit în fața publicului și al juriului că au talent și că iubesc muzica populară,motiv pentru care toți sunt câștigători și merită din plin aplauze.

Juriul ediției din acest a festivalului de folclor de la Petrila a fost format din profesionişti: doamna Teodora Jurca (profesor și fost director al secției de muzică din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,I.G. Duca” Petroşani), doamna Aida Roşca (profesor de muzică la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila şi la secția de muzică de la Școala Gimnazială „I.G. Duca” Petroşani), solistul de muzică populară Eugen Petru Pistol (coordonator al activităţilor din cadrul Casei de Cultură Orăştie), domnul Tiberiu Coconeţ (profesor la Școala Populară de Artă Petroșani și la Asociaţia „Lirica” Petroșani) , domnul dr. Dumitru Galatan Jiet (etnolog și scriitor local).

Criteriile de jurizare au fost cele prevăzute în regulament și au fost prezentate în festival, înaintea începerii concursului:
• calitatea interpretării vocale/instrumentale;
• autenticitatea și valoarea artistică a pieselor;
• ținuta scenică;
• alegerea unui repertoriu adecvat;
• frumusețea și autenticitatea costumului popular purtat de interpret;
•corespondența dintre costumul popular îmbrăcat de concurent și zona de proveniență a repertoriului pe care concurentul l-a prezentat.

Juriul a avut o misiune grea, concurenții fiind bine pregătiți. Ca urmare a deciziilor luate de juriu au fost răsplătiți cu trofee, premii și mențiuni următorii concurenți:

ititescTrofeul festivalului – Ititesc Andrei Bogdan – 300 lei
Trofeul secțiunii soliști vocali – Ristea Larisa – 225 lei
Trofeul secțiunii soliști instrumentiști: Brândău George Mădălin – 225 lei
Secțiunea soliști vocali:
Categoria 6-9 ani
Premiul I: Sima Tudor – 200 lei
Premiul al II-lea: Stana Delia Maria – 150 lei
Premiul al III-lea: Ititesc Andreea – 100 lei
Mențiunea I: Bolog Ariana – 50 lei
Mențiunea a II-a : Rain Adina – 50 lei
Mențiunea a III-a: Iovesc Alina – 50 lei
Categoria 10-14 ani:
Premiul I: Țugulea Monica – 200 lei
Premiul al II-lea: Voina Patricia – 150 lei
Premiul al III-lea: Mojoatcă Elena – 100 lei
Mențiunea I: Daj Bogdan – 50 lei
Mențiunea a II-a: Prisăcaru Ramona – 50 lei

Categoria 15-20 ani:
Premiul I: Otea Amalia – 200 lei
Premiul al II-lea: Fieraru Nicolae Denis – 150 lei
Premiul al III-lea: Tamaș Alina – 100 lei
Mențiunea I: Bocicu Maria Alexandra – 50 lei
Mențiunea a II-a: Popa Margareta – 50 lei
Secțiunea soliști instrumentiști:
Premiul I: Tiric Nicolae Teodor – 200 lei
Premiul al II-lea: Jura Gheorghe – 150 lei
Premiul al III-lea: Tiric Petru – 100 lei
Nu s-au acordat mențiuni la această categorie.

bujorii2Banii pentru premiere și cheltuielile cu organizarea festivalului-concurs au fost asigurați din următoarele surse:
– finanțarea din fonduri nerambursabile, prin Legea 350/2005, de către Primăria și Consiliul Local al Orașului Petrila a Proiectului ,,Folclorul, punte de legătură între trecut și viitor” al Asociației Culturale ,,Rapsodia Munților” Petrila;
– contribuții substanțiale primite de la dl. primar Ilie Păducel, din fonduri proprii, și de la Asociația ,,Rosa Multiflora” Petroșani, președinte dl. Costel Avram;
– contribuția organizatorilor din fonduri proprii și prin intermediul Asociației Culturale ,,Rapsodia Munților” Petrila.

Festivalul-concurs de la Petrila a avut parte și de un regal folcloric. Recitalurile susținute de interpreții Violeta Deminescu-Jurca (de la Călan) şi Eugen Petru Pistol (de la Orăștie), de talentatul interpret local Vlad Teodosiu-Păducel, împreună cu alți copii și tineri premiați la prima ediție, au dat un plus de valoare spectacolului. Ansamblurile folclorice ,,Nedeia Petrileană” și ,,Bujorii Muntelui” și-au dovedit din nou măiestria, reușind să impresioneze publicul și pe oaspeții noștri într-un mod deosebit.

bujorii3”Le mulțumim tuturor pentru plăcerea cu care s-au implicat, pentru faptul că au arătat că și la Petrila, pe scena casei de cultură, pot avea loc spectacole deosebite, așa după cum au afirmat mulți spectatori. Adresăm mulțumiri tuturor celor care ne-au sprijinit: domnului primar Ilie Păducel, domnilor Costel Avram, Dorel Șchiopu și Daniel Preda de la Asociația ,,Rosa Multiflora, doamnei consilier local Doinita Maria Balanesc, membrilor juriului, Primăriei și Consiliului Local Petrila, membrilor Asociației Culturale ,,Rapsodia Munților” Petrila, concurenților și părinților lor, profesorilor îndrumători, spectatorilor și massmediei locale care a dovedit interes față de acest eveniment cultural”, au declarat profesorii Ana și Iulian Doda, organizatorii acestui eveniment cultural de excepție.

[slideshow_deploy id=’17452′]