Mesaje de comemorare. 35 de ani de la tragedia produsa la Mina Livezeni

Printre mult prea numeroasele tragedii care s-au abătut asupra minerilor Văii Jiului de-a lungul istoriei, amintirea celei mai mari explozii de metan înregistrată în minele din România după cel de-al doilea Război Mondial este, chiar și după 35 de ani, una extrem de dureroasă.

Păstrăm în memorie bilanţul zilei de tristă amintire – 29 noiembrie 1980 – în care, în adâncurile minei de la Livezeni și-au găsit sfârșitul 53 de oameni (38 de mineri şi 15 militari în termen), alți 27 fiind grav răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi). Nu putem uita că această tragedie a lăsat în urmă 35 de văduve şi 75 de copii orfani de tată.

În amintirea eroilor de la Livezeni, pe 29 noiembrie vom păstra din nou un cuvenit moment de reculegere, ne vom ruga pentru odihna sufletelor celor decedați și îi  vom cere bunului Dumnezeu să ne păzească de astfel de tragedii pentru totdeauna.

Costel AVRAM

 

***

 

Ziua de 29 noiembrie 1980 rămâne în amintirea noastră și a celor care ne vor urma drept  una dintre cele mai triste zile din istoria mineritului Văii Jiului.

Încă trăim cu durerea pricinuită de pierderea, în tragicul accident care s-a produs în urmă cu 35 de ani la Mina Livezeni, a nu mai puțin de 53 de truditori ai cărbunelui.

Ne rugăm ca Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti eroi care şi-au jertfit viaţa pe altarul cărbunelui ! Așa cum ne rugăm la bunul Dumnezeu ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată.

Tiberiu Iacob Ridzi

Primarul municipiului Petroșani